Slovenija
18 ogledov

Vsak torek na Tomšičevo

Ustanovni zbor pri Mayerju. Kraj verjetno ni naključje. Žena prvega predsednika Žurnal24 main
Fotografsko društvo Janez Puhar končalo organizacijo prireditev.
Prideš in rečeš, me zanima fotografija. Dobivamo se vsak torek v društvenih prostorih na Tomšičevi 34.
Vasja Doberlet, predsednik

Fotografsko društvo Janez Puhar Kranj je ta teden praznovalo sto let delovanja. Sedmega decembra 1910 ga je ustanovil sploh prvi slovenski ljubiteljski klub fotografov amaterjev.

Zgodovina v knjižici
Pobudnik je bil Franc Holchaker. Sestali so se v gostilni Mayer, prvi predsednik pa je bil Franc Ivanc. Cilj je bil združiti vse slovenske fotografe amaterje in spodbuditi medsebojno podporo. Na voljo so imeli dva fotoaparata in omogočali so brezplačno razvijanje plošč, o zametkih pove sedanji predsednik društva Vasja Doberlet. “Kljub živahni in aktivni dejavnosti tedanjih članov se je večina zgodnjih fotografij porazgubila, plošče pa so se razbile. Redkim ohranjenim pripisujemo predvsem dokumentarno vrednost,” pravi Nataša Robežnik, umetnostna zgodovinarka in članica društva, sicer avtorica zanimive knjižice o njegovem delovanju.

Nazaj k fotografiji
Danes štejemo okrog 50 članov,” pravi Doberlet. Novim so vrata odprta na stežaj. “Prideš in rečeš, zanima me fotografija. Sestajamo se vsak torek v društvenih prostorih na Tomšičevi ulici 34,” orisuje sproščenost. Po napornem letu organiziranja številnih dogodkov v počastitev obletnice bodo pozornost spet preusmerili na ustvarjalnost in izobraževanje. “Prihodnje leto želimo predvsem več fotografirati,” pove Doberlet, z mislimi pa so tudi že pri 200-letnici rojstva Janeza Puharja, ki jo bodo počastili čez štiri leta. “Svet ga ne pozna, pa bi ga moral,” sklene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.