Slovenija
4040 ogledov

Vse manj časa, a več možnosti za cepilne špekulante

Hrvaška obala
1/2
Preračunljivci, ki bi se cepili zaradi dopusta, imajo vse manj časa, hkrati pa se jim ponuja vse več možnosti za cepljenje.

Kdor še ni cepljen, pa bi se rad cepil, da se mu za dopust ne bi bilo treba testirati, mora pohiteti. Če dopust načrtuje v začetku julija, ima le še eno možnost, to je cepljenje s cepivom Janssen. Za dopust od srede julija naprej na Hrvaškem bodo pogojem za vstop zadostila vsa cepiva.

Kakšna je trenutno čakalna doba za tiste, ki se še niso prijavili, je težko napovedati. Mlado dekle, ki je pred dnevi v Ljubljani odpovedalo termin, je že dobilo nov datum, to je čez deset dni. Vse več je tudi možnosti za cepljenje nenaročenih se začenja tudi v mnogih drugih krajih, ponekod tudi z cepivom Janssen.

Pri izračunavanju, kdaj bo nekdo, ki še ni bil cepljen, zaščiten, smo kot datum prvega odmerka upoštevali 18. junij.

Trenutno je s priznavanjem cepljenja precejšen kaos. Pri nas oseba velja za cepljeno 7 dni po drugem odmerku Pfizerja, 14 dni po drugem odmerku Moderne, 21 dni po prvem odmerku Astrazenece in 14 dni po edinem odmerku cepiva Janssen. Poleg tega je med prvim in drugim odmerkom Moderne en teden več kot pri Pfizerju, zato je tisti, ki ga doleti Moderna, uradno zaščiten dva tedna kasneje kot pri Pfizerju.

V Nemčiji in Grčiji ter Španiji veljaš za zaščitenega 14 dni po drugem ali edinem odmerku, Avstrija status zaščitnega cepljenemu za tri mesece prizna 22. dan po cepljenju, podobno Hrvaška, a le, dokler ne mine 42 dni od prvega odmerka (pri Astrazeneci 84 dni). V Avstriji zaščita velja tri mesece po prvem odmerku.

Predlog Evropske komisije za poenotenje je, naj se status prizna 14 dni po drugem ali edinem odmerku. Ne glede na to, ali bo tak predlog sprejet ali ne, lahko pred poletjem pričakujemo spremembe pravil. Pred dnevi je tako vrata za cepljene odprla Španija. Italija trenutno ne glede na cepljenje za vstop zahteva negativen test, prav tako Portugalska.

Izračunali smo, kdaj bo nekdo, ki bi se cepil v torek, veljal za zaščitnega, če bo obveljal predlog Evropske komisije, kdaj po veljavnih slovenskih in kdaj po veljavnih avstrijskih pravilih. Pri cepivu Pfizer je drugi odmerek tri tedne po prvem, pri Moderni štiri, pri Astrazeneci pa od štiri do 12 tednov po prvem.

Po naših predpisih si najhitreje zaščiten po cepljenju s cepivom Janssen, 14 dni po cepljenju, sledi Astrazeneca, kjer je zaščita priznana 21 dni po cepljenju, torej je teden po Janssenu. Kdor se cepi s Pfizerjem, bo po naših predpisih zaščiten dva tedna prej kot po cepljenju z Moderno, saj se zaščita prizna en teden prej, prav tako en teden prej pa je drugi odmerek.

Po avstrijskih in hrvaških predpisih, kjer se zaščita prizna 22. dan po cepljenju, bi bili vsi, ki bi se cepili v v petek, 18. junija, zaščiteni 10. julija, a za vstop na Hrvaško bi jim bila zaščita priznana le do konca julija (pri cepivih Pfizer in Moderna) oziroma pri Astrazeneci do 11. avgusta. Do takrat bi se morali drugič cepiti, sicer ne bodo imeli statusa cepljenega.

Po predlogu Evropske komisije bi bil cepljeni s cepivom Janssen zaščiten skoraj en mesec prej kot cepljeni z Moderno.

Kakšna je verjetnost, da te zadane določeno cepivo

Vsi, ki jih skrbi, ali bodo lahko šli na dopust, najbrž upajo, da jih bo namenjeno cepivo Janssen, ki ima zgolj en odmerek, status cepljenega pa dobiš že 14 dni po prvem odmerku. Za Hrvaško sicer po 22. dneh zadoščajo že tudi vsaj druga cepiva.

Cepiva Janssen je le približno desetina tedenskih dostav, a se bo ponekod mogoče cepiti z njim tudi brez naročanja. Tako so na primer v Hrastniku in Šmarju pri Jelšah v četrtek cepili s tem cepivom brez predhodnega naročanja, včeraj pa v Luciji.

S cepivom Astrazeneca pa se danes nadaljuje cepljenje v primorsko-notranjski statistični regiji. Cepijo se lahko vsi državljani brez najave. Spomnimo, pred dnevi so nam Madžari posodili tristo tisoč odmerkov Astrazenece. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • JZekspert 23:20 12.junij 2021.

    Jao- nehajte že mešat meglo in prodajat te pravljice. Vse skupaj je totalen in očiten NATEG, to vidi še Andrea Bocelli, lažna plandemija je samo platforma za digitalno diktaturo, nadzorovalni kapitalizem in reset 4.0. Poenotili bodo podatke-digitalni p. list, vsak ...prikaži več bo sleden vsepovsod, ne boste se mogli skrit, vse bo le še suženjstvo, nadzor. Grdi časi se obetajo, če se TAKOJ ne zbudite, vam govorim- Žurnalovi pisunčki. Dobro, pustite komentarje, a vaši članki so 99% zanič, poglejte logicno.com!

  • jakec1575 10:36 12.junij 2021.

    Sam sem cepilec a sem proti hitenju s cepljenjem s temi cepivi. Problem je tehnologija cepiv. Nihce ne odgovarja pri eksperimentalnih cepivih za stranske ucinke in vase zdravje. Nihce. Glede na slovensko naravo in kazanjem s prstom, boste v primeru ...prikaži več posledic ostali sami in vezani na 1919 daruj zame

  • Gandi123 10:05 12.junij 2021.

    Ljudje uničujejo svoje zdravje zaradi odhoda na dopust!