Slovenija
17 ogledov

Vse polnejši vrtci

Za soglasje k znižanju normativa je do srede zaprosilo osem občin – Cerkvenjak, Žurnal24 main
Prostor v vrtcih. Za otroke, starejše od treh let, manj kot dva kvadratna metra igralnega prostora.

Kar 16 vrtcev v Mestni občini Ljubljana (MOL) v prihodnjem šolskem letu za vpisane otroke ne bo zagotavljalo štirih oziroma najmanj treh kvadratnih metrov igralne površine na otroka.

Toliko prostora za enega otroka namreč določa pravilnik o normativih za prostor in opremo vrtca. Junija sprejete spremembe pa so občinam dopustile, da lahko za vrtce, v katere ne bi mogli sprejeti vseh vpisanih otrok, določijo manjšo notranjo igralno površino. Ljubljanski mestni svetniki so že potrdili, da bo imelo 16 vrtcev tri kvadratne metre za otroke do drugega leta starosti, 2,6 kvadratnega metra za otroka od drugega do tretjega leta in 1,75 kvadratnega metra za otroka od tretjega leta. Preden bodo lahko sprejeto odločitev upoštevali, mora z njo soglašati še minister za šolstvo in šport (MŠŠ).

Vrtci z manj prostora
Minimalno. Vrtci v Ljubljani, ki bodo otrokom zagotovili manj prostora, kolikor ga določa državni normativ, so: Ciciban, Črnuče, Galjevica, Jarše, Jelka, Kolezija, Ledina, Miškolin, Mladi rod, Mojca, vrtec Otona Župančiča, Pedenjped, Šentvid, Trnovo, Vodmat in Vrhovci.

“Pogoj za izdajo ministrovega soglasja je, da so v občini odklonjeni otroci in da občina izvaja dejavnosti za zagotovitev dodatnih prostih mest z dozidavo, novogradnjami, adaptacijami,” so dejali na MŠŠ. Pojasnili so, da so se za sprejem prehodnega obdobja odločili, ker bi bila posledica uveljavitve osnovnega normativa še več odklonjenih otrok. To se je po njihovem mnenju zgodilo zato, ker občine prejšnja leta niso namenjale dovolj sredstev za investicije v vrtce, hkrati pa se je povečalo število otrok.

Več otrok z manj prostora
V obrazložitvi h gradivu, ki so ga obravnavali mestni svetniki, so na občini zapisali, da so bili septembra 2005 v Ljubljani v vrtcih 10.503 otroci, ki so imeli v povprečju 3,35 kvadratnega metra prostora na otroka. Marca letos je bilo vključenih 12.750 otrok, v povprečju pa so imeli precej manj površine – 2,76 kvadratnega metra na otroka.

“V vrtcih primanjkuje predvsem dodatnih in osrednjih prostorov za različne dejavnosti otrok, s katerimi bi lahko povečali notranjo igralno površino na otroka. To je še posebno očitno v stavbah, ki niso namensko grajene za vrtce,” pa pravijo na mestnem oddelku za predšolsko vzgojo.

Predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Božena Bratuž je povedala, da je bilo upoštevanje novega normativa že večkrat preloženo. Občine so želele, da se zniža, stroka pa je naposled vseeno soglašala, da se določi prehodno obdobje do leta 2014. Do takrat bodo morale občine, če bodo imele manj prostora za otroka, vsako leto zaprositi za soglasje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.