Slovenija
6517 ogledov

Vse več starejših v Sloveniji ne more preživeti brez pomoči

slovenska karitas Karitas
Revščina ne izbira in resno posega v dostojanstvo vsakega posameznika. Lansko leto je tako Karitasovo pomoč prejelo šest odstotkov več ljudi kot leto poprej.

Na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali, ki se bo odvijal 2. junija od 10.00 do 18.00 boste lahko tudi spoznali, kakšno je življenje, kjer je prisotna dobrodelna nota. Na festivalu se bo namreč predstavila Slovenska karitas, ki je dobrodelna organizacija, ki izvaja humanitarne, socialne, preventivne in izobraževalne programe, in ki je v našem prostoru dejavna že 34 let. Sodelavci in prostovoljci Karitasa pomagajo socialno izključenim in materialno prikrajšanim družinam in posameznikom. Družine največkrat potrebujejo temeljno pomoč pri zagotavljanju hrane, plačilu računov, ogrevanju in drugih osnovnih higienskih potrebščin.

slovenska karitas | Avtor: Karitas Karitas
Mojca Kepis iz Karitasa nam je še pojasnila, da velik del pomoči namenjajo družinam z otroki, predvsem tako, da jim podarijo šolske potrebščine, učno pomoč, počitnice ter drugo. "Med številnimi ljudmi, ki živijo z dohodki nižjimi od praga tveganja revščine, so največja skupina upokojenci, ki jim pomagamo s hrano, plačilom položnic, prostovoljci pa so do starejših pozorni tudi s pogovorom in obiski," je dodala.

Na Žurnalovem festivalu se boste imeli možnost pobližje spoznati s Karitasom in se naučiti nekaj novega o prostovoljstvu. Na festivalu bosta tako Slovenska karitas in younCaritas Mlada karitas. Na stojnici bodo imeli obiskovalci priložnost spoznati njihovo delo in delovanje celotne organizacije ter tudi projekte. Obenem so njihovi sodelavci pripravili tudi interaktivno nagradno igro. Več o tem, kaj lahko pričakujete na festivalu, si lahko preberite tukaj.

Koledar Slovenija Vizita za živali Obkrožite ta dva datuma v juniju

Pomagali več družinam in posameznikom

Dobrodelnost je v srcu vsakega prostovoljca, ki je član Slovenske karitas. Tako nam je Mojca zaupala, da so s plačilom računa za obnovo vodne inštalacije pomagali štiričlanski družini, ki je imela požar v hiši, v kateri živijo babica in mati z dvema otrokoma. "Družina živi skromno, z delavsko plačo in nizko pokojnino. Požar je družini uničil vse – stavbno pohištvo, notranjo opremo, elektro inštalacije, centralno napeljavo, vodovod …" je dejala.

slovenska karitas | Avtor: Karitas Karitas
Prav tako so pomagali upokojencu, ki je prejemal nizko pokojnino in je živel izjemno skromno. Gospodu so plačali bolnišnico in rehabilitacijo v zdravilišču po možganski kapi. Gospod si zaradi finančnih težav namreč ni mogel privoščiti dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ob možganski kapi pa se je znašel v zelo težki življenjski situaciji, saj je moral doplačati razliko med osnovnim in dopolnilnim zavarovanjem že za hospitalizacijo v bolnišnici in tudi za zdravilišče, da so ga sploh sprejeli.

 

"Karitas je družini tudi plačal najemnine stanovanja. V zadnjih treh letih je bilo družini zelo težko, saj so praktično živeli od mamine minimalne plače. Oče je zaradi redke bolezni nezaposljiv, za nameček pa je mama v času korone delo izgubila in pred letom dni zbolela za rakom."

Zgodb je na pretek, so povedali na Karitasu. Samo v letu 2023 je bilo v različne programe mreže Karitas z materialno in strokovno pomočjo vključenih več kot 153.490 oseb, od tega več kot 29.250 otrok in 39.337 starejših. Pomoč prejmejo tako družine kot posamezniki, ki se znajdejo v stiski. Več kot 10.161 prostovoljcev je ljudem v stiski razdelilo 3.094 ton hrane.

Mojca je še pojasnila, da žal za številne posameznike pomoč Karitas postaja ključnega pomena za preživetje. "Revščina ne izbira in resno posega v dostojanstvo vsakega posameznika. Lani je materialno pomoč in pomoč pri najnujnejših položnic na Karitas prejelo več kot 19.679 starejših, kar 6 % več kot v letu prej. Temu se pridružuje preko 8.000 posameznikov v aktivni dobi, ki živijo sami," je razložila ter pripomnila, da na revščino zagotovo vplivajo tudi vse dražji energenti, najemnine stanovanj in položnice.

otrok s posebnimi potrebami Slovenija Slovenija Otroci jih močno potrebujejo, a jih nimamo dovolj

Tako lahko pomagate

Karitas med sabo vabi nove prostovoljce, ki bodo s svojim udejstvovanjem obogatili delo prostovoljcev in bili blizu posameznikom v stiski. Vsi prostovoljci imajo skupni cilj – skrb za sočloveka, spodbujanje solidarnosti, lajšanje stisk in vračanje dostojanstva.

slovenska karitas | Avtor: Karitas Karitas
"V obdobju 19 let je Karitas z akcij ZAUPANJE rešila 360 večjih in težjih stisk po vsej Sloveniji in skupaj razdelila 776.405,86 EUR pomoči. Iz velikega števila rešenih pomoči je bila več kot polovica vseh stisk povezanih z urejanjem pogojev za bivanje in večjimi nesrečami, predvsem požari in posameznimi plazovi. Četrtino vseh rešenih stisk je predstavljala pomoč invalidom in bolnim otrokom z opremo in pripomočki, preostala slaba četrtina vseh pomoči pa je predstavljala pomoč z gospodinjskimi aparati, daljšim plačevanjem najnujnejših položnic," je še povedala Mojca.

Vsi člani bodo hvaležni in veseli vaše podpore ter pomoč družinam v Sloveniji. Pomagate pa  lahko z nakazilom poljubnega zneska na spodnji bančni račun:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

TRR : SI56 0214 0001 5556 761

BIC banke: LJBASI2X

Koda namena: CHAR Sklic: SI00 904

Namen: ZAupanje

SMS sporočilo: UPANJE5 na 1919 ali UPANJE10 na 191. Prispevajo lahko uporabniki Telekoma Slovenije, A1, Telemacha, T-2 in Bob.

zemljevid Festival za ljubitelje živali | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

dezurni@styria-media.si

oddelek za šolanje službenih psov Gmajnice, policijski psi, šolanje psov preverite Vizita za živali Tega večina lastnikov ne počne, pa bi morala
Komentarjev 22
  • jezero 07:36 27.junij 2024.

    Nekateri res potrebujejo solzivec in vodni top!

  • jezero 07:22 27.junij 2024.

    Peterle in Janša si pa želita celo spominsko sobo v muzeju! Za bruhat!

  • LukaMB 14:50 03.junij 2024.

    Važno da morajo upokojenci z enim vzdrževanim članom DOPLAČATI dohodnino, namesto da dobijo kaj nazaj, še posebej če je ta vzdrževani član v slabem stanju nek dedek ali babica oziroma če imajo zdravstvene težave. Da vas ni sram celotno vlado ...prikaži večo Slovenije, da morajo upokojenci s pokojninami, ki so že tako majhne, kaj doplačati!