Slovenija
21 ogledov

Z reformo nad prevelike banke

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Največje švicarske banke so še vedno prevelike, da bi jih lahko pustili propasti, kar zahteva reforme finančnega sistema, je poudaril prvi mož švicarske centralne banke Philipp Hildebrand.

Čeprav največje švicarske banke znižujejo svojo bilanco, ostajajo na dominantnih položajih, je na skupščini švicarske centralne banke dejal Hildebrand.

Država je pred kratkim naznanila uveljavljanje novih pravil glede kapitalskih zahtev, ki se bodo nanašala na največje banke. Trenutno sta to UBS in Credit Suisse.

Te zahteve bodo progresivne in bodo banke napeljevale k zmanjševanju lastne sistemske pomembnosti, je v Bernu napovedal Hildebrand. "Kapitalske zahteve morajo biti zadostno stroge, da bodo banke motivirale za prevzemanje odgovornosti za tveganja, ki so jo do sedaj lahko prelagale na splošno javnost," je dejal.

Tudi za propad slabih bank
V primeru, da bi se v prihodnje ponovila podobna kriza, kot jo je svet izkusil v minulih letih, se je prvi mož SNB zavzel za možnost propada katere koli banke. Sistem bi moral izključiti potrebo po državni intervenciji, če se banke znajdejo v težavah.

Kar se tiče splošnega stanja gospodarstva pa je Hildebrand ocenil, da je najhuje že mimo. "Danes je najhuje za nami. V prihodnost lahko gledamo z mero optimizma," je dejal.

Ponovno pa je zagotovil tudi odločenost centralne banke, da prepreči pretirano rast vrednosti švicarskega franka v primerjavi z evrom. Ta problem bi lahko postal še večji, če se bodo nadaljevale dolžniške težave držav območja z evrom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.