Slovenija
32 ogledov

Z umetnim ni enostavno

''Umetni sneg je sedemkrat obstojnejši kot naravni.'' Matjaž Vrhovnik, nadzornik Žurnal24 main
Umetni sneg. Izpolniti se morajo trije pogoji. Pobere ga lahko v nekaj urah.

Idealno bi bilo, če bi lahko med sneženjem delali tudi umetni sneg, ker je takšna mešanica najboljša, a za to bi morale biti hkrati idealne temperaturi zraka in vode ter vlaga v zraku. To pa letos še ni bilo možno,” je povedal Matjaž Vrhovnik iz Smučarskega društva Krka Rog Novo mesto, ki v Smučarskem centru Bela skrbi za nadzor smučišča.

Na Beli, kjer imajo za zasneževanje na voljo eno žirafo in 12 snežnih topov, lahko zasnežijo okoli 30 hektarjev smučišča, torej progi A in B. “Naredimo lahko do 75 kubičnih metrov snega, tako smo lani smučali skoraj povsem na umetnem snegu,” pove zdaj že upokojeni Marjan Tomaževič, še lani tehnični vodja smučišča.

Ko zapiha fen

Umetni sneg lahko sicer po Tomaževičevih besedah zdrži višje temperature kot naravni, “a ko na vrhu smučišča zapiha fen, ki ga prinese iz Kvarnerja, lahko sneg pobere v nekaj urah. Za zasneževanje pa mora biti temperatura zraka vsaj –5 stopinj Celzija, nato pa mora sneg 24 ur odležati, preden ga lahko razgrnemo”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.