Slovenija
17 ogledov

Za do sto evrov višje štipendije

Stari štipendisti bodo ohranili pravice po starem sistemu, obljubljajo na minist Žurnal24 main
Po novem boste lahko prejemali več različnih štipendij hkrati. Lepe ocene za Zoisovo štipendijo ne bodo več dovolj.

S šolskim letom 2011/12 bodo za štipendiste začela veljati nova pravila. Do štipendije bodo upravičeni le še študenti dodiplomskega študija, dijaki pa bodo namesto štipendij prejemali otroške dodatke.

Štipendist bo lahko hkrati prejemal več štipendij, torej Zoisovo, kadrovsko in/ali državno. Če bo skupni znesek omenjenih štipendij presegel 400 evrov, se bo državna štipendija znižala oziroma mirovala. Če bo prejemal le kadrovsko in Zoisovo štipendijo, državne pa ne, znesek ne bo omejen.

140 milijonov evrov na leto naj bi država v prihodnje namenila za štipendije. V prejšnjem šolskem letu je zanje porabila 107 milijonov evrov.

Če bo študent diplomiral predčasno, preden se bo iztekel absolventski staž, mu bodo izplačali celotno štipendijo, ki bi jo dobil, če bi status imel do konca šolskega leta.

Državna štipendija
Dobili jo bodo tisti, katerih dohodki ne bodo presegali 600 evrov neto na družinskega člana (zdaj 400 evrov). Cenzus, ki zdaj znaša od 65 do 70 odstotkov minimalne plače, se namreč zvišuje na 64 odstotkov neto povprečne plače v prejšnjem koledarskem letu.

Zakon je v svojem jedru solidno pripravljen ... A dokler ne vidimo podeljenih štipendij, ne bomo mogli biti stoodstotno prepričani (ali bo štipendij res več in ali bodo res višje, op. p. Sa. K.).
Katja Šoba, Študentska organizacija Slovenije

Prejemki bodo višji. Medtem ko socialno ogroženi študent po zdajšnjem sistemu lahko prejme 213 evrov (brez dodatka na uspeh), bo po novem dobil 320 evrov osnovne štipendije.

K osnovni štipendiji bo lahko še vedno prejel dodatka za oddaljenost in uspeh, možen pa bo tudi dodatek za štipendista s posebnimi potrebami. Dodatek na dohodek se ukinja, saj bo po novem študent že takoj razporejen v lestvico glede na dohodek. Tisti, ki bodo imeli na družinskega člana do 64 odstotkov povprečne plače, bodo dobili 70 evrov, do 190 evrov pa bodo dobili tisti, ki bodo imeli prejemke na družinskega člana do 30 odstotkov povprečne 
plače.

Zoisova štipendija
Merila za pridobitev Zoisove štipendije bodo strožja. Študent, ki bo zanjo zaprosil prvič, bo moral izpolnjevati oba pogoja – tako povprečno oceno kot izjemni dosežek – in ne več zgolj enega, kot to velja zdaj. Če bo štipendijo želel ohraniti, pa bo dovolj, da bo nadarjenost dokazal že z izpolnjevanjem enega od omenjenih pogojev. Zahtevane povprečne ocene ostajajo enake kot do zdaj: za prehod iz osnovne v srednjo šolo bo zadostovala ocena 4,5, za dijake 4,1, za študente pa 8,5.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Višina osnovne Zoisove štipendije bo fiksna: dijaki in študenti, ki se šolajo doma, naj bi dobili po sto evrov na mesec, šolajoči se v tujini pa po 200 evrov.

Kadrovska štipendija
Uvaja se poskusna doba. Štipendist bo moral pri delodajalcu opraviti enomesečno delovno prakso, ki bo tako njemu kot delodajalcu omogočila, da brez kakršnihkoli obveznosti prekineta štipendijsko razmerje, če se ne bosta ujela. Kadrovska štipendija ne bo smela biti nižja od 70 evrov. Nove bodo štipendije za deficitarne poklice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.