Slovenija
13 ogledov

Za neznane in neodločene

Raziskava Ninamedie je pokazala, da bo Zoran Janković zmagal že v prvem krogu, z Žurnal24 main
Veleplakati. Večina kandidatov za župana jih še nima. Bolj jih potrebujejo neznani, menita strokovnjaka.

Le šest od 13 kandidatov za ljubljanskega župana se že predstavlja na veleplakatih. “Plakati so koristni za tiste, ki niso prepoznavni. Tisti, ki so že, pa tega ne delajo v večjem obsegu, če sploh,” meni strokovnjakinja za komuniciranje Marta Kos. Njen kolega Miro Kline pa misli, da so veleplakati v političnih kampanjah preverjeno učinkoviti.

Plakati vplivajo na volilce
Kline ob tem opozarja: “Vendar je učinek plakatov vedno odvisen od ideje, ki jo v konkretnem kreativno sporoča. Takšni nato vplivajo na volilce, pa naj ti to priznajo ali ne.” Kosova je dodala, da so veleplakati namenjeni neodločenim volilcem, saj jih odločeni sploh ne opazijo.

Kline meni, da so se za najboljšo kampanjo odločili v SDS. Na veleplakatih Zofije Mazej Kukovič prevladuje bela barva. “Gre za zelo premišljen in subtilen napad na dozdajšnjega župana Zorana Jankovića. Bela barva najprej asociira na nedolžnost, nepokvarjenost in neomadeževanost,” pravi Kline. Po njegovih besedah veleplakat sporoča, da je v nasprotju z drugimi kandidati zmožna delati v korist vseh občanov.

Zofija Mazej Kukovi%C4%8D | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Napaki Jankovića in NSi
Slabše mnenje ima o kampanji Jankovića, ki ima na vseh plakatih napisano, da dela: “Več kot očitno je, da Janković veliko dela, zato tega ni bilo treba napisati na njegove volilne veleplakate. Še posebno ne v tej obliki, ki omogoča še druge interpretacije in ki vsiljuje vprašanje 'Za koga?'”

Prav tako ni navdušen nad izbiro Mojce Kucler Dolinar: “Volim. Te v osnovi ni hrvatizem, je pa velika strateška in oblikovalska napaka, ker snovalci kampanje niso uvideli druge možnosti branja, dekodiranja slovenskega besedila.”

“Dobili smo že mnogo zanimivih odzivov, tudi v zvezi s hrvaščino, vendar je NSi slovenska stranka in njeno delovanje poteka v slovenskem jeziku,”
so v NSi odgovorili na očitke o podobnostih s hrvaščino. Dodali so, da so se za besedi Volim in Te odločili, ker so se želeli zoperstaviti vtisu, da ni izbire in da je v tekmi za ljubljanskega župana že vse odločeno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.