Slovenija
60 ogledov

Janša ostaja na čelu SDS

Kongres SDS
1/20
Anže Petkovšek
Na današnjem kongresu stranke SDS so delegati odločili, da stranko še najprej vodi dosedanji predsednik Janez Janša. Mandat vlade je po njegovem povezan s porabo denarja.

Za predsednika stranke Janeza Janšo je glasovalo 522 delegatov, proti jih je bilo 11. Janša SDS vodi od leta 1993, s ponovno izvolitvijo tako začenja svoj sedmi mandat. Na današnjem kongresu ni imel protikandidata, saj med članstvom uživa močno podporo.

Največja opozicijska stranka SDS se je v Celju zbrala na jubilejnem 10. kongresu, ki je največji kongres stranke v njeni zgodovini - skupaj z delegati se je zbralo okoli 1000 udeležencev.

Delegati so sprejeli nosilno resolucijo Družba odgovornosti in svobode, ki ponuja odgovore na sedanje izzive ter položaj v državi in vrednostno središče slovenskega naroda postavlja na temelje vrednot osamosvajanja. Sprejeli so še devet drugih resolucij iz različnih področij in tudi Majniško deklaracijo 2013.

Mandat vlade povezan s tempom porabe sposojenega denarja

Dolžina mandata aktualne vlade je tesno povezana s tem, s kakšnim tempom bodo porabili denar, ki so si ga za predrage obresti sposodili pred dnevi, je ocenil Janša. "Življenjska doba te vlade je precej povezana s porabo denarja, ki so si ga za drage obresti sposodili," je povedal za 24 ur. "Prej bo denar porabljen, prej bo konec mandata te vlade," je dodal.

Strinja se, da sta konsolidacija javnih financ in zmanjšanje primanjkljaja nujno potreben korak, ne strinja pa se, da se to izpelje na način, "da to razliko v proračunu dobimo notri z dvigom davkov". Dvig davkov bo po njegovi oceni dodatno obremenil tako gospodarstvo kot prebivalstvo, posledično pa bo že srednjeročno in ne le dolgoročno v proračun prišlo manj sredstev: "Potrebna bodo nova zadolževanja za dražje obresti in na koncu bomo samo še zbirali denar v proračunu za privilegije in za plačevanje dragih obresti."

Kot je spomnil, je bila Slovenija leta 2008 pri osmih milijardah evrov zunanjega dolga, do danes pa je ta dolg narasel na 19 milijard evrov "in v kratkem bomo iz proračuna plačevali za obresti in za stare oziroma te nove dolgove več, kot pa dajemo za primanjkljaj v pokojninskem sistemu".

"Še vedno smo sredi rdečega morja"

Janša je prepričan, da se po 20 letih praktično vsi strinjamo, da prehodni proces v Sloveniji ni bil uspešen. "Še vedno smo sredi rdečega morja. V gospodarski in družbeni krizi," je dejal v svojem nagovoru udeležencem kongresa.

Pod krinko nacionalnega interesa je bil po mnenju Janše ohranjen državno lastniški monopol, ki je najprej preko državnih pomoči in proračuna, po vstopu v EU pa s pomočjo političnih kreditov in ob asistenci Banke Slovenije, izčrpaval slovenske davkoplačevalce ter zažiral plače in pokojnine v državi.

S temi pretoki davkoplačevalskega denarja so po Janševih besedah financirali slabe poslovne odločitve, "vzdrževali svoj rdeči monopol v medijih in sodstvu ter preko vseh treh ohranjali večinsko politično oblast v državi ne glede na aktualno vlado". "To so vedno držali v šahu preko vsaj enega koalicijskega partnerja," meni Janša.

Rdeči monopol v medijih je po njegovem mnenju postal tako očiten, da revščina, neplačani delavci in celo lačni otroci kot po čudežu izginejo iz udarnih novic osrednjih glasil že z dnem imenovanja levičarske vlade.

Nekdanji privilegiji nekdanje enopartijske vrhuške so v času neuspešnega prehoda po Janševih besedah dobili zgolj nove pojavne oblike. "Podarjene in polastninjene hiše in stanovanja, izjemne pokojnine, upokojitve pri 40 letih starosti za nekdanjo udbo in borčevski dodatki so se v nekaterih primerih začeli prenašati celo na potomce. Tako je ohranjanje pridobitev NOB in revolucije dobilo zelo konkretno interesno obliko: ohranjanje privilegijev," je izpostavil.

"Nedavno so nosilci teh privilegijev, nekateri jih uživajo že desetletja, ponovno mirno stali v Stožicah in peli komunistično internacionalo oziroma: Vstanite v suženjstvo zakleti. Nič ni bilo bolj daleč od resnice kot zapeto besedilo," je dejal prvak SDS. Po Janševem mnenju bi morali zapeti: "Vstanite, v privilegije odeti".

Kongres SDS | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kritičen do vlade Bratuškove

Če ne ustvarimo dovolj za tekočo porabo, potem jo moramo znižati. "Drugače to pač ne gre. Druga rešitev je samo prelaganje tega bremena na prihodnje generacije, dokler si lahko izposojaš,"  dejal Janša. Kritičen je tudi do odločitve vlade Alenke Bratušek o dvigovanju davkov. Meni, da je to "popolnoma napačna smer".

A nasprotniki omejitve zadolževanja želijo, tako Janša, ohraniti svoje privilegije ne glede na ceno. "Nedavna izjava predsednika druge največje vladne stranke, ko je dejal, da smo zadnjih osem let zniževali davke, zdaj pa je prišel čas, da jih spet dvigamo, je bila tako šokantna, da sem moral trikrat prebrati spletno stran, da sem videl, da to res piše," je dejal glede izjav predsednika SD Igorja Lukšiča.

Ta izjava je po mnenju Janše "ena najboljših ilustracij popolne ekonomske nekompetentnosti tranzicijske levice v Sloveniji". "Hkrati je takšna izjava tudi vojna napoved gospodarstvu in vsem, ki v Sloveniji živimo od lastnega dela. Takšna izjava in takšna politika je grožnja slovenski prihodnosti," je prepričan prvak SDS.

"Vrstni red je napačen"

Janša je spomnil tudi na nedavno 3,5 milijarde dolarjev vredno zadolžitev Slovenije. Kot je dejal, je do nje prišlo v popolnoma napačnem vrstnem redu. "Najprej smo se zadolževali oz. prodajali obveznice, potem je vladna koalicija uskladila nek paket ukrepov in naslednji teden je izredna seja, kjer bo tudi poslancem predstavljen paket ukrepov, čeprav je že bil poslan v Bruselj," je dejal in dodal, da bi moral biti vrstni red ravno obraten.

"Zrušili so nas, ker smo bili uspešni"

Janša je poudaril, da je nemogoče zanikati in smešiti vrednote, obenem pa pričakovati enotnost v boju s krizo. Slovenci se lahko po njegovem mnenju združimo ob enakih vrednostah, kot smo se že v preteklosti. "Ker je bila naša vlada uspešna pri razgradnji monopolov, so jo zrušili," pravi. 

Vztrajali bodo

SDS se bo še naprej borila na glavni fronti in vseeno, koliko časa in koliko naporov bo potrebnih, nikoli ne bomo odnehali, je Janša napovedal. Pričakuje, da bodo zato tarča okrepljenih napadov, še posebej zdaj, "ko je pred nami finale propada oz. moralnega in finančnega bankrota rdečih monopolov".

Kongres SDS | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Boj proti krizi in razgradnja rdečih monopolov sta namreč po njegovem mnenju isti proces. Rešitve, ki jih Slovenija danes nujno potrebuje, pa so dokončna streznitev in vzpostavitev ustavno zagotovljenih razmerij, ko lahko na vseh ravneh porabimo največ toliko, kot ustvarimo ter neodvisno sodstvo in mediji, je še dodal.

Ob tem je poudaril, da SDS ne vodi izključevalne, temveč povezovalno politiko. "To pot bomo nadaljevali in nanjo vabimo vse, ki jim gre za stvar. Ki jim gre za Slovenijo. Za Slovenijo, vpeto v demokratično Evropo," je Janša sklenil uro trajajoč govor.

Komentarjev 156
  • Senior 19:49 13.maj 2013.

    Da, za njih je vse normalno, kar reče firarček.

  • Senior 19:45 13.maj 2013.

    Igor Golob, verjetno te farji učijo, ki so glavni pogon SDS-a, da širiš mržnjo med ljudmi tako, kot jo je širila Kristusova vojska pod okriljem križa in gusarskega simbola (mrtvaška glava in prekrižane kosti) v drugi svetovni vojni. Če bi ...prikaži več bilo po njihovem ti danes ne bi govoril slovensko!

  • Senior 19:40 13.maj 2013.

    Anze40, res si bolan na umu in se pojdi zdravit na Devic-marijino polje!Nimaš dve čiste v buči.