Slovenija
48 ogledov

Za računalnike 8 milijonov

računalnik Reuters
Država. Ministrstva in vladne službe med drugim potrebujejo 450 grafičnih postaj.

Ministrstvo za finance (MF) izbira dobavitelje osebnih računalnikov za 50 naročnikov vključno z ministrstvi, organi v sestavi, vladnimi službami in upravnimi enotami. V naslednjih treh letih bodo te ustanove predvidoma potrebovale 12.500 računalnikov in skoraj 11 tisoč monitorjev. Na razpis se je prijavilo devet ponudnikov, če upoštevamo najcenejše ponudbe, je naročilo težko dobrih osem milijonov evrov.

“To ni dejanski nakup”

“Gre za okvirne količine, ki ne predstavljajo nujno dejanskega nakupa. Pri naročilu se namreč sklene krovni okvirni sporazum, na podlagi katerega posamezni naročniki izvajajo posamezna naročila glede na svoje dejanske potrebe,” pojasnjujejo na MF.

Na vprašanji, koliko so računalniki, ki jih nameravajo zamenjati, stari in zakaj jih raje ne nadgradijo, odgovarjajo, da MF nima informacij o starosti računalnikov, kako se nameravajo zamenjati in koliko se jih bo zamenjalo. “Navedeno je v pristojnosti vsakega posameznega naročnika,” poudarjajo.

Komu kateri, še skrivnost

Naročilo je razdeljeno na več sklopov, naročniki bodo v treh letih potrebovali predvidoma pet tisoč pisarniških računalnikov, sedem tisoč računalnikov za zahtevnejše uporabnike in 450 grafičnih postaj. Te morajo vsebovati 16 gigabajtov delovnega pomnilnika in dva trda diska; eden od njiju mora biti vrste SSD. Komu so te naprave namenjene, na MF še ne morejo razkriti, češ da bo dokumentacija javna šele po zaključku naročila.

Zmagali računalniki HP

Sodeč po cenah, ki so jih na odpiranju ponudb predstavila računalniška podjetja, bo glavnina posla šla družbama Lancom in SRC; obe ponujata računalnike in monitorje proizvajalca Hewlett-Packard (HP).

Komentarjev 2
  • hubertfast 06:05 31.marec 2013.

    SRC se napaja samo od državnega denarja. Brez države bi že zdavnaj propadli. Ne glede na vlado so tipi vedno zraven, le kako jim to uspe? Menjane računalnike naj vsaj podarijo tisti organizaciji, ki jih daje družinam brez denarja.

  • KOJAK 21:55 30.marec 2013.

    WTF! Kaj bo država počela z 450 grafičnimi postajami? Ali bodo to dejansko grafične postaje ali se bodo le uporabljali kot bolj zmogljivi računalniki?