Slovenija
4 ogledov

Za stečaje nimajo denarja

Vegrad Saša Despot
Dursa ne bi oprostili plačila predujma za stečaje, ta zanje nima denarja.

"Že večkrat smo predlagali, da bi nas oprostili plačevanja predujmov za začetek stečajnih postopkov," pravijo na Davčni upravi RS (Durs). V tem primeru bi jih lahko pogosteje predlagali, zagotavljajo, in tako znižali število prepozno začetih. Po objavi seznama davčnih dolžnikov so namreč Dursu očitali, da z zahtevami po stečaju predolgo čaka in tako zamudi priložnost za višja poplačila davčnega dolga. Lani so na primer predlagali stečaj za le 83 podjetij.

Na ministrstvu za pravosodje pravijo, da predloga Dursa ne bodo upoštevali in da mora biti Durs v istem položaju kot drugi upniki. Plačila predujma bo oproščen le dolžnik, ki predlog stečaja vloži sam zase ali kadar ga vloži delavec dolžnika.

Plačati nimajo s čim

Na Dursu pojasnjujejo, da namenskih sredstev za predujme (približno 3.600 evrov za en primer) nimajo in da jih plačujejo iz sredstev za logistično poslovanje, ki se iz leta v leto zmanjšujejo. Lani so ministrstvo za finance tako obvestili, da nimajo denarja niti za začetek najnujnejših stečajev, kar bi stalo 306 tisoč evrov, denarja pa niso imeli niti za cenitve nepremičnin za potrebe vpisovanja hipotek v korist države.

"Sredstva za poslovanje davčnih uradov so bila do prve polovice lanskega leta glede na leto prej v povprečju več kot razpolovljena," pravijo na Dursu. Dodatnih 153 tisoč evrov so dobili šele konec septembra.

Zakaj dolgujejo milijone

Na vprašanje, kako lahko nastanejo vrtoglavi milijonski dolgovi, na Dursu odgovarjajo, da "iz zelo različnih razlogov". Kot primere navajajo neplačilo obveznosti po preteku odloga, "inšpekcijske odločbe, ki določijo naknadno davčno obveznost zaradi ugotovljenih davčnih nepravilnosti, možna pa je tudi kakšna enkratna obdavčitev z visoko obveznostjo".

Komentarjev 2
  • Šemefuky 22:48 16.april 2013.

    Durs bi moral v stečaj, tak kot je ne more delati to kat bi bilo potrebno. Kjer vodijo tak organ pretežno ženske ali poženščeni moški ni mogoče pričakovati drugačnih rezultatov, kot jih imamo sedaj. Seveda za tako plačo kot jo ...prikaži več dobijo pa naredijo še preveč. PreVirant jim je vzel veselje do dela in zato je to služba za dekleta, čeprav je to delo za prave moške.

  • dragec 21:50 16.april 2013.

    Slovenci, pa gremo vsi v osebni stečaj----v maloro