Slovenija
14 ogledov

Za stezo 60 hektarov

Za obnovo steze je bilo z mednarodnim obrambnim naročilom povabljenih deset tuji Žurnal24 main
Posodobitev. Letališka steza mora biti končana do sredine marca.

“Za posodobitev vzletno-pristajalne steze na Letališču Cerklje ob Krki bo potrebnih 60 hektarov novih zemljišč,” je dejal Jože Lacko z ministrstva za obrambo in dodal: “To je 25 hektarov manj, kot smo sprva načrtovali.” Stezo bodo podaljšali proti vzhodu in zahodu v skupni dolžini 600 metrov. Zaradi podaljšanja in rekonstrukcije steze bo od Drnovega do Zasapa zgrajena obvozna cesta, ki jo bo tako kot obnovo letališke steze financiral Nato.

Letališča steza
Daljša, ne pa širša. Stezo bodo podaljšali za 330 metrov proti zahodu in za 250 proti vzhodu, tako da bo njena skupna dolžina 3.000 metrov. Široka bo še naprej 45 metrov, razširili pa bodo utrjeni pas vzdolž nje.

SCT najboljši
Letališko stezo obnavlja družba SCT, ki je bila izbrana kot najugodnejši ponudnik. “SCT bo letališko stezo in obvoznico zgradil za slabih šest milijonov evrov,” so sporočili z ministrstva. Obnova steze, ki jo bodo podaljševali na obeh koncih hkrati, se je začela pred dnevi, končana pa mora biti v sedmih mesecih.

Letališče vseeno odprto
Na ministrstvu so pojasnili, da bo med gradnjo letališče odprto, vendar bodo letala vzletala in pristajala na skrajšani stezi. Za vzletanje in pristajanje helikopterjev omejitev ne bo.

Še streha za gasilce
Septembra bodo začeli graditi tudi objekt za gasilskoreševalno službo, ki naj bi bil zgrajen do maja. Stal bo ob novem kontrolnem stolpu in v nadstropni stavbi, kjer bo na voljo dva tisoč kvadratnih metrov površin, v garažah pa bo prostora za deset gasilskih oziroma reševalnih vozil.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.