Slovenija
22 ogledov

Zadnja leta starši bolj ozaveščeni

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Starši so v zadnjih letih bolj ozaveščeni in pri prevozu otrok uporabljajo ustrezne zadrževalne sisteme, ocenjujejo na policiji. Lani so zabeležili skoraj 1.500 kršitev.

Na policiji natančne statistike o vrstah kršitev, povezanih s prevozi otrok, ne vodijo. Razpolagajo pa s podatkom o kršitvi 16. odstavka 102. člena ZVCP-1, za katero je predpisana globa 120 evrov. Ta določa, da mora biti otrok, ki je mlajši od 12 let ali manjši od 150 cm, med vožnjo v dvoslednem motornem vozilu z vgrajenim zadrževalnim sistemom zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren otrokovi telesni rasti in telesni masi. "V osebnem avtomobilu, v katerem zaradi konstrukcijskih lastnosti avtomobila otroka ni mogoče zavarovati na tak način, sme sedeti tak otrok le na zadnjem sedežu. Policisti so v letu 2009 ugotovili 1.648 kršitev tega člena pri prevozu otrok, od tega 12 v prometnih nesrečah," pravi Vesna Drole, vodja sektorja za odnose z javnostmi pri policiji.

Zanimivo, po podatkih, ki so nam jih posredovali za predlani, so zabeležili enako število kršitev, povezanih z nepravilnim prevozom otrok. Sicer je bilo leta 2008 v prometnih nesrečah udeleženih 431 otrok. Trije so umrli, v 17 primerih pa so policisti ugotovili, da so otroci v trenutku nesreče v avtomobilu sedeli nepravilno.

Na policiji z zadovoljstvom ugotavljajo še, "da so starši že bolj ozaveščeni in pri prevozu otrok uporabljajo ustrezne zadrževalne sisteme".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.