Slovenija
16 ogledov

Zadnja tretja obravnava pokojninske reforme

Pokojninska reforma je trd oreh, ki ga Pahorjeva vlada mora streti. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Potem ko je pokojninska reforma minuli teden prestala drugo obravnavo v državnem zboru brez glasu proti, jo danes čaka zadnja, tretja obravnava. Reforma še ni usklajena s sindikati, vendar bodo končni odgovor sporočili še pred sejo državnega zbora.

Socialni partnerji so pogajanja o reformi končali v ponedeljek pozno popoldne, odprti pa sta ostali še vprašanji odmere pokojnine za moške in prehodnega obdobja zaradi ukinjanja dodane dobe za čas študija. V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije pravijo, da bo njihov končni odgovor na reformo odvisen od vsebine predvidenega dogovora o reformi oziroma od zadnjega predloga vladne strani na njihove zahteve.

Po prizadevanjih vlade naj bi reforma, s katero bi zvišali upokojitveno starost in zagotovili finančno vzdržnost pokojninske blagajne, začela veljati 1. januarja 2013. Pozitivni finančni učinki reforme naj bi v letu 2013 znašali 150 milijonov evrov.

Poslanci imajo na dnevnem redu tudi predlog novele zakona o davku na bilančno vsoto bank, s katero se bodo zaostrili pogoji, pod katerimi si lahko banke znižajo osnovo za obračun tega lani uvedenega davka.

Vlada si s spremembo obeta 14 milijonov evrov proračunskih prihodkov na leto, kar je enkrat več kot trenutno. Davek, katerega namen je spodbuditi kreditiranje gospodarstva, bo veljal le še do konca leta 2014.

Komentarjev 3
  • feferon 11:33 04.december 2012.

    Nemci pokojnine višajo, mi jih pa nižamo, da bomo lahko njih futral. Ta še tistih 40 eur po umrlem zakoncu si v rit vtaknite. Pa si poglejte kako je v Nemčiji, če se tak radi z njimi primerjate. Banda

  • privat 09:44 04.december 2012.

    sidikati pa naredijo samo tisto kar ponudi vlada ...ali vlada v senci...in čisto nič več! To so samo po mojem mnenju roboti..

  • dragec 09:08 04.december 2012.

    In kako bo potekala ta obravnava - v presenetljivo spravnem vzdušju, polnem hvalospeva in medsebojene tolerance. Vsi bodo dvigovali roke ZA!!!LJUDSTVO PA NI NAIVNO, ZNA, DA SO POLITIKI PRESTAŠENI, DA SE BOJIJO ZA SVOJE MANDATE, SVOJE RITI, PO DOMAČE ...prikaži več POVEDANO. ZAVEDAJO SE NEVARNOSTI - DA SE ZGODI LJUDSTVO.ZAVEDAJO SE TUDI, DA SO SVOJO POLITIČNO KARIERO KONČALI!!!