Slovenija
12171 ogledov

Zadnje novice o razdejanju, ki ga je na vzhodu Slovenije povzročila toča

Toča
1/3
Agencija RS za okolje (Arso) je tudi danes za del države izdala oranžno opozorilo zaradi nevarnosti neviht. Te so se nad Slovenijo razvile v zgodnjih popoldanskih urah, kasneje pa so se začele pomikati proti severovzhodu države. O obsežnih nevihtah s točo uprava za zaščito in reševanje poroča predvsem s Štajerske.

Do 18. ure je Uprava RS za zaščito in reševanje zabeležila 308 dogodkov, in sicer na območju regijskih centrov Celje, Maribor in Ptuj. Toča je uničevala strehe stanovanjskih in drugih objektov, veter je podiral drevesa, udar strele je zanetil požar na dveh
lokacijah
, so navedli.

Na območju občine Oplotnica so v Regijskem centru za obveščanje Maribor v času današnjega neurja s točo zabeležili 59 dogodkov, večinoma zaradi poškodovanih streh. Na območju občine Slovenska Bistrica so gasilci posredovali v 166 primerih poškodovanih streh, podrtih dreves ali meteorne vode v objektih, na območju občine Rače-Fram pa v enem.

Kot so sporočili iz štaba Civilne zaščite Slovenska Bistrica, je bilo prizadeto celotno območje občine, najbolj pa širše območje mesta Slovenska Bistrica ter območje krajevnih skupnosti Zgornja Ložnica in Vrhole Preloge. Aktiviranih je bilo 12 prostovoljnih gasilskih društev, ki izvajajo nujno zaščito poškodovanih objektov, zaradi velikega obsega škode pa bodo delo nadaljevali tudi v nedeljo.

Toča | Avtor:

Iz občine Slovenska Bistrica poročajo o več kot 150 poškodovanih stanovanjskih objektih. Škodo pa je neurje povzročilo tudi na vozilih, objektih sončnih elektrarn, razdelilni transformatorski postaji in trgovskem centru v Slovenski Bistrici ter na drugih objektih v občini.

Neurje z debelo točo je zajelo tudi občino Slovenske Konjice, prav tako so gasilci več klicev na pomoč zaradi razkritih streh objektov ter podrtih dreves prejeli iz občine Šmarje pri Jelšah.

Po navedbah agencije za okolje se bo nevihtna aktivnost nadaljevala še nekaj ur, umirila pa se bo v noči na nedeljo. Ob tem je možno zastajanje padavinske vode in naraščanje hudourniških vodotokov. Oranžno opozorilo zaradi neviht je sicer danes izdala za osrednjeslovensko in štajersko regijo.

toča nevihta nevihtna celica | Avtor:

Neurja z močnim vetrom in strelami so težave povzročala po državi že v petek. Na območju Ptuja je okoli 18. ure najverjetneje zaradi udara strele zagorelo na gospodarskem poslopju, v katerem je bilo osem telet. Vsa so poginila. O udarih strele so v petek med drugim poročali tudi iz Domžal in Ljubljane, o vetrolomih pa iz več obljubljanskih občin.

Komentarjev 6
  • bobubob 08:58 14.julij 2024.

    Povojni poboji so še danes za marsikoga zgolj konstrukt zarotnikov - kljub izkopanim 'dejstvom'. Žrtve kovid 'cepljenja' so še danes za večino zgolj izmišljotina zarotnikov. Kljub uradno priznanim številkam. Umetno ustvarjene vremenske spremembe so danes za vsakogar norost pristašev 'ravne ...prikaži večne zemlje'. Tako 'teče čas' v tej civilizaciji. Potrebuje desetletja, da ugotovi ugotovljeno. In zato pač ni vredna, da se ji razkriva še kaj več od laži, s katerimi nam polnijo življenja naši izvoljenci.

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 05:46 14.julij 2024.

    Seveda pes grdi si se debelo zlagal...Tu imaš vsa opisana dela, ki dajejo osnovo, da se jebene bajte postavijo...Nihče ni brez strehe nad glavo in država plača vse te stroške..To ni nikjer v svetu tako poskrbljeno, ampak neka opozicija seveda ...prikaži veča laja ...Še pomnite Posočje ?! Tam je res bilo potrebno zgolj hiše zgraditi po potresu...Prve so stale po desetih letih... https://poplave2023.evode.si/

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 22:50 13.julij 2024.

    Nič se ne sekirajte bo prišel Golob se slikal z vami vam obljubil pomoč od katere ne bo nič!! Še gasilci ,ki so gasili na Krasu niso nič dobili od države prav tako oškodovanci po lanski ujmi od katere je ...prikaži več že eno leto vendar oblast ni bila sposobna niti enega samega temelja narediti saj so denar dali Niki Zlatku in Hamasu!!!