Slovenija
26663 ogledov

Zadnji izračuni: Ne bo, kot je sprva kazalo, v teh krajih bo najhuje

Arso
Agencija za okolje je nekaj minut pred deseto objavila zadnje izračune vremenskih modelov.

"Zadnji izračuni vremenskih modelov napovedujejo v prihodnjih urah največ dežja v severovzhodni in vzhodni Sloveniji. Padavine bodo tam vztrajale tudi najdlje časa. Skupne količine bodo lahko na večjem območju presegle 100 litrov na kvadratni meter," so objavili vremenoslovci agencije za okolje. 

"Nevihte, ki so zajele severni del Slovenije spremljajo tudi močnejši sunki vetra severnih smeri, ti so možni tudi ob obali!" so še opozorili. 

Kje naj bi bilo največ padavin, lahko vidite na spodnji sliki, gre pa za pas med Slovenj Gradce in Celjem od severa proti jugu. 

 | Avtor: Arso Arso

"Številni nalivi so že nastali v zadnjih 2 urah. Največ dežja je do sedaj na naših samodejnih postajah padlo v Jelendolu 88 litrov na kvadratni meter," je agencija za okolje objavila kakih 20 minut čez deveto zvečer. 

Petnajst do enajstih zvečer so objavili še, da nalivi ne pojenjajo, spremlja pa jih tudi močan veter. "Na samodejni postaji Ljubljana Bežigrad smo v zadnje pol ure izmerili tudi sunek vetra 78 km/h. Zelo močan sunek je izmerila tudi samodejna postaja v Velenju, in sicer 102 km/h," so zapisali. 

 

"Nevihte z močnimi nalivi so že zajele severni del države, podobno pa se pričakuje tudi drugod, ko se bodo razširile proti jugu in še naprej prožile v pasovih. Zaradi spremenljivih vetrov po višini so nevihte precej stacionarne narave, zato prihaja do silovitih nalivov. Zaradi močne presušenosti tal nastajajo hudourniške poplave. Napoved se kaj dosti ni spremenila, če preverimo zadnji zagon. Noč bo ponekod precej burna. Previdno!" pa je malo po deveti uri zvečer objavil portal neurje.si. 

Na družabnem omrežju so že objavili posnetek prvih težav na Koroškem. 

Trbonje v občini Dravograd.

Objavil/a Koroška Čveka dne Petek, 19. julij 2024

Zaradi zemeljskega plazu je zaprta glavna cesta Dravograd - Radlje pri Sv. Boštjanu, sporočajo iz Prometno informacijskega centra.

Po poročanju portala Meteoinfo na skrajnem zahodu in severu Slovenije že nastajajo močnejše nevihte z nalivi in ponekod tudi točo. Trenutno je najbolj pestro na širšem območju Dravograda, kjer je lokalno že padlo blizu 100 litrov dežja na kvadratni meter, so zapisali na družbenem omrežju X.

Zaradi spremenljivih vetrov po višini so nevihte precej stacionarne narave, zato prihaja do silovitih nalivov. Zaradi močne presušenosti tal nastajajo hudourniške poplave, še dodaja portal Neurje.si.

Iz celjskega regijskega centra za obveščanje so sporočili, da je avtomatska meteorološka postaja Mežica med 20.20 in 20.50 uro izmerila, da je zapadlo 20,9 milimetra padavin, kar kaže na močne padavine in možnost porasta hudournikov.

Kot so že dopoldne napovedali na Arsu, bo največja verjetnost dolgotrajnejših nalivov v severni polovici Slovenije, vseeno pa so zaradi negotovosti oranžno opozorilo izdali za vso državo. Po izračunih vremenskih modelov, bo v šestih do 12-ih urah padlo od 40 do 100 milimetrov dežja, krajevno pa tudi do 150 milimetrov.

Ob tako močnih padavinah, kljub trenutni suši, pričakujejo zelo hiter porast predvsem hudourniških vodotokov ter meteornih voda.

Geološki zavod Slovenije je zato opozoril, da bo zaradi napovedanih padavin in namočenosti tal v noči na soboto in v soboto pa tudi še v prihodnjih dneh povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov, reaktivirajo pa se lahko tudi že obstoječi. Opozorilo velja za celotno državo, so zapisali. Več lahko preberete tukaj. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 3
  • Enzgg4 23:10 19.julij 2024.

    Upajmo na najboljše. Ljudje si še od lanskih poplav niso opomogli, pred dnevi je na vzhodu padala za pest velika toča, strehe so bile uničene. Naj vsaj veter prizanese, da ne bo odpihnilo zasilne kritine.

  • Kmodri_ 22:51 19.julij 2024.

    Ah, dajte no. Pogledamo evropsko satelitsko sliko, pa še smer vetra, pa se že nakaže, kje bo glavnina padavin, upoštevaje talni relief.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 22:31 19.julij 2024.

    Kdaj pa so natančni? Vremenarji znajo najbolj natančno napovedati vreme za nazaj.