Slovenija
75 ogledov

Zahtevajo višje plače

Sindikat zahteva takojšen začetek pogajanj, poleg že dogovorjenega 2,5-odstotneg Žurnal24 main
Sindikat papirne dejavnosti Slovenije, ki je del konfederacije sindikatov Pergam, bo 11. decembra ob 6. uri začel 24-urno splošno opozorilno stavko.

Razlog je, da se delodajalci po treh mesecih še vedno niso pripravljeni pogajati o dvigu plač. Stavko bodo preložili, če se bodo pet dni pred stavko začela pogajanja, preklicali pa jo bodo, ko bo dosežen dogovor o dvigu plač, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik sindikalne centrale Pergam Dušan Rebolj.

Sindikat zahteva takojšen začetek pogajanj, poleg že dogovorjenega 2,5-odstotnega pa še dodatni dvig plač za tri odstotke, in sicer tudi v podjetjih, ki so že sama dvignila plače, ter dodatno uskladitev z inflacijo februarja in ne avgusta prihodnje leto.

Do zaostrovanj je prišlo zaradi nepripravljenosti delodajalcev na pogovore, je povedal predsednik sindikata papirne dejavnosti Stane Ravnikar. "Le izvršujemo zahtevo delavcev v papirni dejavnosti, ki so jasno povedali – s podpisi prek 80 odstotkov zaposlenih v podjetjih , naj zaostrimo zadevo." V sindikatu menijo, da je bolje, da stvari vodijo organizirano, kot da bi prišlo do "spontanih zadev, ki se že pojavljajo v nekaterih podjetjih".

Dogovora ne morejo spremeniti
Direktor združenja za papirno in papirnopredelovalno industrijo pri Gospodarski zbornici Slovenije Janko Šircelj je zanikal, da se nočejo pogajati, da pa ne vidijo osnov za spremembo dogovora za letos, saj naj bi pogodbo v celoti izpolnili in plače uskladili v skladu z dogovorom. Kot je dejal, jih to, da so prva panoga, v kateri bi se dogovarjali, postavlja v nehvaležen položaj.

S tem, ko se ne pogajamo, se položaj delavcev v papirništvu slabša, saj ni dodatnega dviga plač zaradi visoke inflacije, pravi Rebolj in dodaja, da pred dvema letoma, ko se se dogovarjali za plačno politiko za lani in letos, ni bilo padca kupne moči in tudi ne tako dobrih rezultatov.

Širclju se sicer zdi možno, da bi dosegli dogovor, da bi se uskladitev z inflacijo naredila že februarja, ne šele avgusta. Vendar pa bodo delodajalci, tako Šircelj, svoje stališče in predlog izoblikovali na sredinem dnevu papirništva na Bledu. Odgovor sindikatu bodo predvidoma poslali do konca tedna.

Stavkalo naj bi okoli 7000 delavcev v slovenskih podjetjih, tudi v vseh večjih, kot so Aero Papiroti Krško, Aero Celje, Paloma, Količevo Karton, Radeče Papir, Vipap Videm Krško in Papirnica Vevče.

Po podatkih Pergama je povprečna plača v dejavnosti (skupaj s 25-odstotnim dodatkom) 1078 evrov. Po kolektivni pogodbi dejavnosti je izhodiščna plača v prvem tarifnem razredu 381 evrov (v splošni kolektivni pogodbi na primer 334 evrov), v petem tarifnem razredu pa 625 evrov (v splošni kolektivni pogodbi 503 evre). Povprečna plača v Sloveniji je po podatkih Pergama 1261 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.