Slovenija
39 ogledov

Zakladi iz kleti bolnišnic

Nove pregledovalne mize in naprave za aerosolno in ultrazvočno terapijo, ki so p Žurnal24 main
Ukrep ministra. Delovna skupina "na daleč" našla le dotrajane postelje in omarice.

Akcija. “Minister je oblikoval delovno skupino za pregled nad uporabo razpoložljive medicinske opreme in druge opreme v javnih zavodih.”

3 leta je novokupljena oprema zapakirana ležala v kleti novega OI.

Tako birokratsko suhoparno se glasi prvi del odgovora ministrstva za zdravje (MZ) na vprašanje, kako teče akcija pregledov kleti bolnišnic.

“Kar kupijo, uporabljajo”
Da bodo začeli opravljati nadzore, nam je minister Dorijan Marušič resda razkril v napol neformalnem pogovoru na hodniku ministrstva kak teden po tem, ko so z “večjimi količinami neuporabljene (nove) opreme”, najdene v kleti novega onkološkega inštituta (OI), opremili prvo slovensko negovalno bolnišnico.

Seznam. Med novo opremo, ki je več let ležala zapakirana v kleti OI, so bili: oprema za čiščenje opreme in prostorov na inštitutu, infuzijske črpalke, pregledovalne mize, naprave za aerosolno in ultrazvočno terapijo, negatoskopi, stoli za operaterje ter vozički za prevoz in dostavo hrane na oddelke.

Na MZ sicer pojasnjujejo, da se je omenjena delovna skupina “povezala z vsemi bolnišnicami”, ampak ugotovila, da “zavodi to, kar kupijo, tudi uporabljajo”.

Nadzor po telefonu
Je pa iz odgovorov slutiti, da je bil ogled kleti opravljen kar s Štefanove ulice, saj se je “delovna skupina povezala z vsemi bolnišnicami in skupaj z vodstvi ugotovila ...”. Očitno so na MZ računali, da bodo direktorji kar sami prostovoljno priznali, da so neracionalni in da kupujejo drago opremo malo na zalogo, zato je ta v kleti. Torej ni čudno, da je bilo vse, kar je bilo najdeno, amortizirana oprema, “predvsem dotrajane in skoraj neuporabne postelje in 
obposteljne omarice”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.