Slovenija
969 ogledov

Zaplet glede referenduma o vodah

Meritve kopalnih voda Arso Mateja Poje
Državna volilna komisija (DVK) volivce opozarja, da morajo vlogo za glasovanje po pošti iz tujine pravilo izpolniti.

Državna volilna komisija (DVK) je v zadnjem času prejela veliko nepravilnih vlog za glasovanje po pošti iz tujine na referendumu o noveli zakona o vodah, in sicer od volivcev, ki bodo 11. julija začasno v tujini, predvsem zaradi dopusta. Poudarja, da je treba v vlogi navesti tujo državo in naslov v tujini za pošiljanje volilnega gradiva.

Kot so danes sporočili iz DVK, ugotavljajo, da volivci pri oddaji vloge za glasovanje po pošti iz tujine prek portala e-Uprava ne izberejo tuje države oz. ne navedejo naslova v tujini, na katerega želijo, da se jim pošlje volilno gradivo za glasovanje po pošti (volilna karta, glasovnica in ustrezni ovojnici), temveč navedejo naslov v Sloveniji ali pa kot državo navedejo samo Slovenija.

"Državna volilna komisija te volivce naproša, da v vlogi navedejo tujo državo in naslov v tujini, ter obenem opozarja, da bo DVK primorana takšne vloge zavrniti, saj zakon glasovanja po pošti v Sloveniji za to kategorijo volivcev ne omogoča," so zapisali.

reka Kolpa | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Glasovalo bo lahko 1,7 milijona upravičencev

Referendum o noveli zakona o vodah bo potekal 11. julija. Referendumsko vprašanje se bo glasilo: "Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 30. marca 2021?". Na referendumu bo glas lahko oddalo 1.700.032 volilnih upravičencev, pri čemer jih ima 1.598.203 stalno prebivališče v Sloveniji, ostalo so izseljenci, je sporočilo ministrstvo za notranje zadeve.

Pobudniki referenduma prihajajo iz strokovnih področij, pa tudi iz več okoljevarstvenih in drugih nevladnih organizacij, ki so povezani v gibanju Za pitno vodo. Vsi nasprotujejo predvidenemu 37. členu, ki bi na vodnih in priobalnih zemljiščih omogočal gradnjo objektov v javni rabi in ki bi jih bilo po novem možno graditi mimo prostorskega načrtovanja s področja upravljanja voda le z izdajo vodnega soglasja Direkcije za vode.

Minister Andrej Vizjak očitke zanika ter trdi, da se možnost gradnje na priobalnem pasu po novo predvideni rešitvi oži ter da je z zakonom predvideno več sredstev za vzdrževanje vodotokov. Prav tako na ministrstvu za okolje menijo, da zakon ne ogroža pitne vode.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Plavi-mil 19:51 18.junij 2021.

    ZA ZAKON, proti nevladnim cuzialistom, ZA, ZA, ......

  • Avatar Leon
    Leon 17:40 18.junij 2021.

    Vladajoči paraziti uporabljajo vse metode za neuspešen izid referenduma . Borili se bomo.za vsako kapljico vode.

  • Sheldon_Roth 17:11 17.junij 2021.

    Zaslužujem od 130 do 180 dolarjev na uro, tej službi sem se pridružil pred tremi meseci in v prvem mesecu sem prejel 27853 dolarjev od te službe in veste, sledite tej spletni strani ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑭𝒂𝒔𝒕𝑪𝒂𝒔𝒉7.𝐜𝐨𝐦