Slovenija
8126 ogledov

Zaplet z glasovnicami za volitve, sprejeli izjemen ukrep

Slovenija volitve Epa
Državna volilna komisija se je seznanila s težavo pri dostavi volilnega gradiva.

Na Veleposlaništvo Republike Slovenije v Buenos Airesu je bilo iz Slovenije odposlanih 6200 glasovnic, vendar pa se je 630 glasovnic za 9 volilnih okrajev nekje izgubilo. V enem izmed štirih paketov, ki so prispeli na veleposlaništvo, je namreč del glasovnic manjkal. Državna volilna komisija (DVK) bo zato pristojne organe obvestila o utemeljenem sumu odtujitve volilnega gradiva.

Volilke in volici v Buenos Airesu - na zadnjih volitvah jih je tam glasovalo 751 - bodo kljub temu lahko nemoteno glasovali, saj je DVK sklenila, da se na veleposlaništvo po elektronski pošti pošljejo posebne nadomestne glasovnice v PDF formatu. Gre za izjemen ukrep, sprejet z namenom omogočanja uresničevanja volilne pravice. Ob vročitvi glasovnice volilcem na volišču bo pooblaščena oseba na veleposlaništvu vsako nadomestno glasovnico ožigosala. DVK bo priporočila obema zaupnikoma, ki sta bila s strani kandidatnih list imenovana za to volišče, da sta navzoča pri glasovanju. Prav tako bodo o omenjenem dogodku in nadomestnih glasovnicah obveščeni tudi volilni odbori in volilne komisije v Sloveniji.

Če se bodo glasovnice, ki so bile odtujene, naknadno pojavile, bodo nemudoma uničene. Na del glasovnic čakajo tudi še na slovenskih veleposlaništvih v Washingtonu, Canberri in Madridu, vendar so vsi sporočili, da – glede na informacije s strani dostavnih poštnih služb - pričakujejo, da jih bodo še pravočasno prejeli. V nasprotnem primeru bo DVK tudi za ta volišča odločala o zagotovitvi nadomestnih glasovnic.

To niso prve težave, ki so se pojavile letos. Direktor Službe DVK Dušan Vučko je v tem tednu potrdil, da so se težave pojavile na več ravneh: pri potrjevanju kandidatnih list s strani volilnih komisij volilnih enot, pri malomarnem opravljanju dela ene od zaposlenih v Službi DVK in pri pošiljanju volilnega gradiva v mednarodni promet s strani Pošte Slovenije.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 23
  • bobubob 20:45 23.april 2022.

    Najbrž se bodo res pojavile - a v skrinjicah in nato preštete. Volitve se namreč dobi pri štetju... Po vseh vladnih lažeh v zadnjih dveh letih se ne bi čudil, če teh glasovnic ne bi bilo le 630 temveč 6300 ...prikaži več ali 63000 ali 630000. Taka je bila namreč 'medicinska matematika' zadnjih dveh let glede stranskih učinkov 'cepljenja'......

  • mina6 09:03 23.april 2022.

    "...ČE jih najdejo...NEMUDOMA UNIČIJO...." Ja,ja,ja; NEMUDOMA UPOEABIJO ZA SVOJE NAMENE!!!!

  • Avatar Leon
    Leon 20:12 22.april 2022.

    V primeru razveljavitve volitev bi imeli v Sloveniji revolucijo !