Slovenija
27 ogledov

Zapora ceste, ki prenese vse

Stožice, protest, tovornjaki, tovornjakarji, podizvajalci Žurnal24 main
Na prometnem inšpektoratu trdijo, da so med napovedanim protestom podizvajalcev na Stožicah cesto zaprli zato, ker niso vedeli, da bi bila sposobna prenesti obremenitve.

Da je bila zapora ljubljanske obvoznice na Tomačevem prometnemu inšpektoratu naročena, da podizvajalci s protesti ne bi ogrozili odprtja Športnega parka Stožice, je bilo slišati od prve minute, ko je bila zapora objavljena. Naročilo naj bi prišlo od ljubljanskega župana Zorana Jankovića, kar pa ta odločno zanika.

Zdaj pa je v vodo padlo še pojasnilo, zakaj so cesto sploh zaprli. S prometnega inšpektorata so na dan zapore, 10. avgusta, sporočili: "Na operativnem sestanku Policijske uprave Ljubljana in prometnega inšpektorata 9. avgusta 2010 je bilo ugotovljeno, da je zaradi napovedanega protestnega zaprtja hitre ceste H3 možna zgostitev tovornih vozil. Za takšno obremenitev konstrukcije niso zgrajene in zgostitev vozil predstavlja preveliko tveganje za zrušitev objektov." A zdaj se je izkazalo, da bi konstrukcija prenesla vse možne tovornjake podizvajalcev in še več.

Zavod za gradbeništvo je za Dars opravil test in ugotovil, da konstrukcija prenese več kot 280 ton, so poročali v oddaji 24ur. Praktičen test je pokazal, da lahko na domnevno najšibkejšem delu, to je nadvozu krožišča Tomačevo, tovornjaki stojijo po vsej dolžini in širini, vzporedno lahko stojijo celo štirje tovornjaki, pa nadvoz zdrži.

Na prometnem inšpektoratu se zdaj branijo in krivdo valijo na pomanjkanje časa: "V trenutku, ko je inšpektor moral sprejeti odločitev (to pravico in dolžnost mu nalaga zakon o javnih cestah), ni razpolagal z natančnimi podatki o velikosti oziroma lastni teži in bremenu vseh tovornih vozil, ki jih je organizator protestne zapore nameraval uporabiti pri izvedbi zapore. Imel je le s podatek o izjemno velikem predvidenem številu vozil. Zato bi bilo iluzorno pričakovati, da bo inšpektor v tako kratkem času, ki mu je bil pri sprejemu te odločitve na razpolago, pridobil tudi vse podatke za preveritev nosilnosti."

Poleg tega je glavni inšpektor Jurij Kos očitno ocenil, da "gre za organizatorja, ki napoveduje zaporo iz protesta in (v konfliktu interesov, ki je pri tem prisoten) ne kaže pripravljenosti za konstruktivno sodelovanje z inšpekcijo". Kos vztraja, da je ravnal korektno in da v to neomajno verjame.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.