Slovenija
17 ogledov

Zaradi države ni štipendij

Cenzus za državne štipendije bo višji. Žurnal24 main
Vsaj v Pomurju in Podravju bodo zaradi birokracije študentje ostali brez denarja iz malhe regijske štipendijske sheme.

Sporočili so mi, da aprilske štipendije ne bo, je potarnal naš bralec. “Hodim na predavanja in vaje ter tudi potem delam za študij, zato ne morem delati prek študentskega servisa in sem zelo odvisen od štipendije,” pravi. V dopisu so ga obvestili, da bo štipendija zamujala, ker država za letos sploh še ni nakazala sredstev. Naš bralec je namreč štipendist regijske štipendijske sheme, ki jih je pri nas 935.

 

hello, i am your image text. © sourcename

 
Manjka državna polovica
Pri teh štipendijah delodajalci dajo polovico, drugo polovico pa primakne država. Shemo izvaja 12 regijskih agencij, ki prispevek države založijo, nato izdajo zahtevek javnemu skladu za razvoj kadrov in štipendiranje, ti pa nato ministrstvu za delo, ki plačilo iz Evropskega socialnega sklada odobri. Dokler ga ne, zalagajo svoja sredstva. Nekateri imajo najeto revolving posojilo, ponekod pa denar zalagajo delodajalci ali občine.

Pri odobritvi zahtevkov in izplačilih se je vsaj v Podravju (52 štipendistov) in Pomurju (81 štipendistov) zapletlo celo tako, da regijski izvajalec štipendistom na pogodbeno določen dan štipendij ni izplačal.

Kaj bo prihodnji mesec
V Posočju pravijo, da so ta mesec 166 štipendistom pravočasno izplačali štipendije, skrbi pa jih, kaj bo naslednji mesec. Karmen Sonjak iz RRA Koroška nam je pojasnila, da je postopek na skladu izjemno dolg. Od sedmih poslanih zahtevkov za povrnitev denarja, ki so ga izplačali štipendistom, so dobili plačane tri.

V Ljubljani štipendije 46 štipendistom še redno izplačujejo, od devetih zahtevkov, ki so jih izstavili skladu (skupaj 56 tisoč evrov), pa so do včeraj dobili plačana dva v skupni višini 15 tisočakov. Podobno je v Posočju, kjer so od šestih dobili plačana dva, na Koroškem pa od sedmih tri. Le v Celju, kjer je 119 štipendistov, pravijo, da nakazila – sicer z določenim zamikom – redno prihajajo.

Pojasnil ministrstva, zakaj zamude, včeraj do zaključka redakcije nismo dobili.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.