Slovenija
547 ogledov

Zaradi hudih požarov zaprosili za pomoč

Čile požari Profimedia
Z ognjenimi zublji se borijo že tri dni.

Več kot 400 gasilcev z 21 helikopterji in letali se tretji dan zapored bori z velikim gozdnim požarom, ki se je razplamtel na severu grškega polotoka Peloponez. Atene so zaradi zahtevnih razmer zaprosile za pomoč prek mehanizma EU na področju civilne zaščite, v okviru katerega bodo v Grčijo predvidoma danes prispela letala iz Hrvaške in Italije.

Po navedbah oblasti sta se danes med gašenjem poškodovala gasilca. Pred tem sta v ponedeljek pri Korintu umrla prostovoljca, ki sta pomagala pri gašenju.

Satelitski posnetki ameriške vesoljske agencija Nasa kažejo, da prizadeto območje na območju Korinta obsega približno 75 kvadratnih kilometrov. Dim je bil danes tako gost, da se je videl iz prestolnice, približno 120 kilometrov vzhodno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Hrvaška in Italija sta za pomoč pri gašenju gozdnih požarov že poslali tri letala iz gasilne flote rescEU, potem ko je Grčija zaprosila za pomoč prek evropskega mehanizma civilne zaščite, so danes sporočili iz Evropske komisije. Letala naj bi v Grčijo prispela danes, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

EU pri gašenju nudi tudi informacijsko pomoč prek evropskega satelitskega sistema Copernicus v obliki kartiranja prizadetih območij na Peloponezu.

V letošnji sezoni gozdnih požarov so grške oblasti tretjič zaprosile za pomoč prek mehanizma EU na področju civilne zaščite.

Boštjan Menart Magazin Znani Slovenec kupil eno najbolj atraktivnih vil v Istri, ki pa je že zagorela! Požar Lucija Slovenija Video: Velik požar, evakuirali ves blok

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.