Slovenija
10356 ogledov

Zaradi korupcijskega škandala Jelinčiču prepoved vstopa do konca življenja

Zmago Jelinčič
1/3
Anže Petkovšek Prva redna seja DZ z nagovorom predsednika republike Boruta Pahorja, na kateri so imenovali mandatno-volilno komisijo DZ.
Svet Evrope je zaradi vpletenosti v korupcijski škandal v korist Azerbajdžana, do konca življenja izključil 14 nekdanjih članov Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, med njimi tudi Zmaga Jelinčiča.

Slovenski poslanec Zmago Jelinčič Plemeniti ima do konca življenja prepoved vstopa v v Svet Evrope in Parlamentarno skupščino Sveta Evrope. Tako je na podlagi poročila neodvisnega preiskovalnega telesa odločila parlamentarna skupščina Sveta Evrope (SE).

Prejel 25 000 evrov

Kot je navedeno v odločitvi omenjenega odbora PS SE, objavljenega na spletni strani SE, je bilo v neodvisni preiskavi ugotovljeno, da je Jelinčič julija 2012 prejel 25.000 evrov od enega od britanskih podjetij, ki so bilo vpleteno v primer "pralnica".
S tem je bil vzpostavljen sum, da je deloval v prid Azerbajdžana pri opazovanju volitev.

Svet Evrope je bil ustanovljen 5. maja 1949 in je najstarejša panevropska mednarodna organizacija. Danes šteje 47 držav članic, ki so se zavezale k spoštovanju človekovih pravic, demokracije in pravne države. Parlamentarna skupščina SE, ki šteje 324 poslancev iz 47 držav članic Sveta Evrope, med katerimi je tudi 28 članic EU, se od ponedeljka v Strasbourgu sestaja na poletnem zasedanju.

Jelinčič ni odgovoril

Jelinčič o zadevi ni podal pisnega odgovora, kot so to od njega zahtevali preiskovalci, niti ni odgovoril na pismo, ki mu ga je poslal vodja odbora in ni podal nikakršnih komentarjev. Zato je odbor ugotovil, da je resno kršil etična pravila PS SE in odločil, da do konca življenja ne sme vstopiti v prostore SE in PS SE.

Med izključenimi bivšimi člani PS SE so tudi Belgijci Alain Destexhe, Agustin Conde in Stef Goris, Italijan Luca Volonte, trije Azerbajdžanci, Finec, Norvežan, Šved, Poljak, nemška poslanka Karin Strenz (CDU) in bivši nemški poslanec Eduard Lintner (CSU), navaja AFP.

Podkupnine v zameno za glasovanje

Škandal, ki so ga nekateri mediji poimenovali "kaviargate", sega v januar 2013. Člani in nekdanji člani PS SE so osumljeni, da jih je azerbajdžanska vlada podkupila, da so glasovali proti poročilu, ki je bilo zelo kritično do razmer političnih zapornikov v Azerbajdžanu. Poročilo je bilo na glasovanju zavrnjeno.

Določeni člani PS SE so v zameno za glasovanje, kot se je izvedelo iz vira blizu SE, dobili kaviar, preproge ali plačane nočitve v luksuznih hotelih.

Predsednik PS SE Pedro Agramunt, ki je bil prav tako vpleten v "korupcijske aktivnosti" v povezavi z Azerbajdžanom, sporno pa je bilo tudi njegovo srečanje s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom, je na koncu oktobra lani odstopil.

 

Komentarjev 26
  • mercedesb 00:42 30.junij 2018.

    Kdo neki je volil tega ultra primitivnega degena,kateri bi moral z rdecimi in levimi igrati klavir na Dobu za najmanj tri dozivljenske zaporne kazni,ni nam pomocit

  • Spark 21:53 29.junij 2018.

    Nič pretresljivo novega. To je slovenska folklora, UPSsss demokracija.

  • buco321 19:25 29.junij 2018.

    Mi si ne moremo niti predstavljati koliko je on pretrpel ko so mu vsiljevali denar.