Slovenija
15 ogledov

Zaradi poročanja o Jankovićih nadzor nad mediji

Kongresni trg, Janković Boštjan Tacol
Informacijski pooblaščenec je prejel več prijav glede kršenja osebnih podatkov sinov Zorana Jankovića. Prijave se nanašajo na poročanje TV Slovenija, Pop TV in Požareport.

V uradu informacijskega pooblaščenca so prejeli več prijav glede kršenja varovanja osebnih podatkov sinov ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Urad je sprožil inšpekcijske nadzore na TV Slovenija in Pro plus, izdali pa so tudi dve odločbi, s katerima so naložili, da se iz objave začasno umaknejo dokumenti z osebnimi podatki Jankovićev.

Prijave zoper tri medije

Prijave so dobili zaradi poročanja Televizije Slovenija, Pop TV in Požareporta o domnevnih transakcijah na računih Damijana in Jureta Jankovića. Požareportu in Pro plusu je pooblaščenec izdal začasni odločbi o začasnem umiku spornih dokumentov z osebnimi podatki Jankovićev, na obeh medijih ter na TV Slovenija pa v zvezi s tem potekajo inšpekcijski nadzori.

"Novinarji so šikanirani"

Združenje novinarjev in publicistov Slovenije to potezo obsoja, saj da s tem novinarje šikanira. "Na uradu informacijske pooblaščenke očitno težko sprejemajo 39. člen ustave, ki zagotavlja svobodo izražanja, posebej tisti del, da lahko vsak svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja," so med drugim zapisali.
Medtem pa v Društvu novinarjev Slovenije opozarjajo na določbo v kodeksu novinarjev glede dopustnosti posega v posameznikovo zasebnost. Poudarjajo, da morata v vsakem primeru medijska hiša in novinar prepričljivo argumentirati, zakaj interes javnosti prevlada nad pravico do zasebnosti oziroma varovanja določenih osebnih podatkov. Menijo, da zaradi nenehnih očitkov o domnevno spornih poslih družine Jankovič obstaja javni interes, da se s tem povezana vprašanja novinarsko profesionalno preiščejo.

Pirc Musarjeva zavrača očitke

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je zapisala, da ukrepi pooblaščenca niso naperjeni zoper novinarje, še manj pa so povezani s "svobodo informacij" kot ustavno pravico slehernega. Dodaja, da novinar seveda lahko poroča o tem, kar naj bi izvedel, varovanih osebnih podatkov iz zbirk upravljavcev pa ni upravičen objaviti, če za to nima zakonskega temelja.

Komentarjev 6
  • modras 08:27 07.november 2011.

    P O Z O R!Volivci ne vedo: kako lahko njihovi glasovi podprejo nasprotno stranko, katere ne bi volili niti v sanjah. Ta volilna zakonodaja je RES SLABA.V nekaj stavkih razloženo:http://juure.blog.siol.net/2011/11/06/volitve-nujno-preberi/

  • Veteran 08:11 05.november 2011.

    Seveda Jankoviču ni prav, da se ga preganja toda dejstvo ostaja on in sinovi grabijo. NE VOLITE TAKEGA BALKANSKEGA MEŠETARJA!!

  • privat 07:38 05.november 2011.

    lepo od Jankoviča...do je le dodatek k Slovenski demokraciji in ne prispeva k rušenju tega! Sodišča pa bi morala enostavno take zahteve razglasiti kot svoboda mišlenja in pisanja!