Slovenija
57 ogledov

Zastonj, a z računom

Kot je razvidno iz primerjave, že stari zakon podjetnikom ne dovoljuje, da bi br Žurnal24 main
Delo na črno. Rešitev za medsosedsko pomoč: obrtnik naj izda račun in da stoodstoten popust.

Referendum 5. junija je uradno razpisan. Tokrat bodo volilci odločali o zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

Zahtevo za referendum sta vložili opozicijski SDS in SNS, češ da zakon z omejevanjem sosedske pomoči posega v podjetniško svobodo; po njihovem mnenju bi morali podjetnikom dopustiti, da svoje storitve ponujajo tudi brezplačno, če to sami želijo.

Svobodni, a z računom
“Saj podjetnik že prej ni smel pomagati sosedu brez računa. Račun mora biti izdan in potem je zadeva čista. Pika,” poudarja Zoran Kotolenko z ministrstva za delo.

“Če pa podjetnik nekomu da popust, je to njegova poslovna svoboda. Podjetnik lahko da stoodstoten popust na opravljeno storitev svojemu sosedu, če ga ima tako rad,” razlaga Kotolenko.

Če je bilo to tako moteče, bi poslanci zakon lahko spremenili že v času Janševe vlade leta 2006, ko so ga popravljali, dodaja.

Za ničlo nič davka
“Ta zakon se odpira zdaj in zdaj je trenutek, da o tem spregovorimo. To ni nikakršno nagajanje, toda če ta problem odpiramo, ga odprimo do konca in najdimo ustrezne rešitve,” pa odgovarja Marijan Pojbič, poslanec SDS in prvopodpisani pod referendumsko pobudo.

Po njegovih besedah nihče od predlagateljev zakona ni znal razložiti, kaj takšno izdajanje računov za brezplačno delo pomeni za podjetnika in koliko davka bo moral podjetnik za tak račun plačati. Na davčni upravi pojasnjujejo: “Če bo na računu nič, bo tudi davka nič.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.