Slovenija
16 ogledov

"Zaupanja ne moremo dobiti nazaj z ukazi"

Stane Zore
1/8
Slovenska škofovska konferenca
»Pred leti sem bil na Triglavu in je prišla nevihta. Ampak tisto bliskanje je bilo mačji kašelj proti današnjim bliskavicam,« je novi ljubljanski nadškof in metropolit Stane Zore prebil led na prvi novinarski konferenci.

"V zadnjem času se je zaupanje v cerkev omajalo. Tega zaupanja se ne more pridobiti nazaj z ukazi. Živeti moramo tako kot bi morali, delati v resnično dobro vseh ljudi in biti iskreni. Tako se bo vzpostavilo tudi zaupanje v cerkev. Dobro vem, da na terenu ostaja zaupanje v duhovnike; kjer imajo ljudje osebni stik z duhovniki. V župnijah verniki pravijo, da so župniki dobri, ne zaupajo pa cerkvi. S pristnostjo in doslednostjo ga bomo spet vzpostavili," poudarja Stane Zore.

Od države pričakuje, da bo cerkvi zagotovila prostor za oznanjevanje in uveljavljanje nauka: "Pričakujem, da bo dialog z državo ostal spoštljiv. V takšnem odnosu lahko rešimo tudi najtežja vprašanja. Morda ne hitro, a zato bolj trdno. Želim si, da cerkev ne bi bila na preizkušnji ob vsaki menjavi oblasti."

Zaveda se vseh svojih omejitev

Zore poudarja, da je bil v preteklosti veliko v stiku z ljudmi: "Škof mora vedno malo zaostajati za božjim ljudstvom, kajti ljudstvo ima občutek za smer. Tudi v prihodnje se bom zavzemal za bližino z ljudmi."

Dodaja še, da se je ob izbiri papeža Frančiška spomnil vseh razlogov, da ponudbe ne bi sprejel: "Namreč, veš, kako si nedorasel nalogi, ki je predstavljena pred tebe. Zavedaš se, da ne poznaš vseh zahtev službe, ki bi jo sprejel. Zavedaš se vseh omejitev. To je nujno potrebno, sicer bi v take službe vstopal s predrznostjo, to pa ni dobra popotnica."

"Doslej sem živel pri frančiškanih na Tromostovju. Živel bom tukaj na nadškofiji, najbrž bom rabil nekaj časa, da se privadim na prostore. Ampak stanovanje je nenazadnje le prostor kjer prespiš," je še dodal Zore, ki ga je preteklo soboto za novega ljubljanskega nadškofa in metropolita imenoval papež Frančišek.   

Izjav Rodeta noče komentirati 

Nedavne izjave kardinala Franca Rodeta, da so papeževi nazori glede kapitalizma in socialne pravičnosti, “ideološko precej levi” ter da je “zaznamovan z okoljem, iz katerega prihaja”, ni želel komentirati: "Zdaj sem bil odsoten iz medijskega sveta, zato izvirne izjave kardinala Rodeta nisem prebral. Ne bi bilo pošteno, da bi jo zdaj komentiral. Verjamem pa - glede na to, da se kardinal Rode in papež že zeo dolgo poznata - da ga ni napadal. Vsaj ne tako tako grobo, kot je bilo zapisano v medijih. Tega ne verjamem."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.