Slovenija
19 ogledov

ZDA izgubljajo potrpljenje glede Grčije

Atene so pod strogim nadzorom EU in IMF. Do leta 2014 morajo znižati proračunski Žurnal24 main
Američani postajajo vse bolj nestrpni zaradi počasnega reševanje grške dolžniške krize. Kotok: sveta ne bo konec.

Združene države Amerike pozorno spremljajo reševanje grške dolžniške krize, saj bi lahko bankrot Grčije predstavljal grožnjo tudi ameriškemu gospodarstvu, je za France24 dejal Domenico Lombardi iz washingtonskega inštituta Brookings. Ameriške oblasti zato Grčijo pozivajo, da naj sprejmejo ostre varčevalne ukrepe in tako preprečijo nadaljnjo krizo. Od EU pa pričakujejo hitre rešitve.

Bernanke: grožnja globalnemu finančnemu sistemu

Da je grški primer velika grožnja tudi za ameriški finančni sistem, je poudaril tudi predsednik ameriške centralne banke (FED) Ben Bernanke.

"Če se situacija ne bo rešila, bi to lahko postala grožnja evropskemu finančnemu sistemu, globalnemu finančnemu sistemu in evropski politični enotnosti," je Bernanke dejal na tiskovni konferenci in dodal, da FED ne sodeluje v pogajanjih za rešitev krize, ampak je "sproti obveščen".

Kotok: ne bo konec sveta

Medtem pa David Kotok iz Cumberland Advisorsa pravi, da so strahovi prenapihnjeni. "Bo Grčiji uspelo na površju obdržati potapljajočo ladjo? Glede tega smo skeptični," je dejal. "Ampak treba je poudariti, da je to Turčiji uspelo in sedaj ima močno gospodarstvo. Spomnimo se azijske krize med letoma 199798. Sveta ni bilo konec. Spomnimo se kolapsa ruskega rublja. Priča smo bili krizi pesa leta 1994. Popoln kolaps in propad ni določen vnaprej. Poglejte zgodovinska dejstva."

Komentarjev 7
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 20:03 26.junij 2011.

    In kaj nas qurac briga,kakšne barve pločnikov majo v Hamburgerlandu?

  • d 14:48 26.junij 2011.

    mirko: pozabljaš, da za te tvoje grške heroje letijo denarci iz tvojega žepa. Zaradi tega ker oni po tvoje niso hlapci, bomo na koncu kratko mi potegnili in ne grki ... zdj pa še kr navijaj za njih

  • d 14:47 26.junij 2011.

    Naj se jebejo in grki in američani in vsa EU. Grški pedri naj prodajo svoje otoke, ne pa da se jim daje pomoč na lepe oči.