Slovenija
1 ogledov

Zdravniki po novem tržniki

V ZZS pod vodstvom Gordane Živčec Kalan zavračajo ugotovitve Kosove komisije. (F Žurnal24 main
Zdravniki, zbirajte oglase za naš časopis, poziva zdravniška zbornica.

Zdravniška zbornica bi zdravnike in zobozdravnike rada vpregla kot tržnike oglasnega prostora.

Kako se temu reče
Vprašanje. Po desetem členu kodeksa zdravniškega poklica se zdravnik ne sme okoriščati z nagradami za propagiranje farmacevtskih in drugih proizvodov. Kodeks, ki se mu uradno reče kodeks medicinske deontologije, je sprejela zdravniška zbornica. Je oglas propagiranje in provizija nagrada?

Svoje člane so namreč pozvali, naj sodelujejo pri iskanju oglasov za revijo zdravniške zbornice ISIS. Kdor bo pridobil oglas, bo prek podjemne pogodbe dobil provizijo v višini desetih odstotkov vrednosti oglasa.

Konflikt interesov ali ne
"Ni vprašanje, ali zdravnik lahko pripelje koga, vprašanje je, koga lahko pripelje. Farmacevta zagotovo ne, to bi bil konflikt interesov!" je prepričan ekonomist Maks Tajnikar. Prepričan je sicer, da bi moral biti časopis interesnega združenja, ki ima javna pooblastila, brez oglasov.

Na zdravniški zbornici pojasnjujejo, da se bo moral vsak zdravnik, ki bo pridobil oglas, "zavezati, da nima nobenega konflikta interesov in ta dejavnost tako ali drugače tudi ne bo vplivala na njegovo zdravniško delo in predpisovanje določenih zdravil".

Na ministrstvu za zdravje pravijo, da je odločitev glede trženja stvar zdravniške zbornice, vprašanje, ali gre pri tovrstnem trženju za konflikte interesov, pa pristojnost komisije za medicinskoetična vprašanja.

Že tako preobremenjeni
Na ministrstvu sicer dvomijo, da bi se bili zdravniki pripravljeni udejstvovati na tem področju, "saj vemo, da so obremenjeni s svojim rednim delom in stalnim usposabljanjem".

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.