Slovenija
13 ogledov

Zidar prišel na obravnavo

Ivan Zidar. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Danes se je nadaljevalo sojenje v zadevi Čista lopata. Zaslišani sta bili dve priči. Na sodišče je prišel tudi nekdanji prvi mož SCT Ivan Zidar.

Na začetku obravnave je predsednica sodnega senata Vesna Podjed pojasnila, da senat med dvomesečnim premorom ni prejel izvedenskega mnenja o zdravstvenem stanju Ivana Zidarja, zato ta še vedno ostaja izločen iz postopka. Sodnici je prvi mož SCT-ja pojasnil, da se je obravnave udeležil, ker je želel pokazati, da ne želi zavlačevati s postopka. V nadaljevanju je obravnava potekala le zoper ostalih sedem obtoženih.

Podjedova je zagovornike obtoženih seznanila, da je sodni senat okrožnega sodišča prejel odločbo predsednika višjega sodišča, v kateri je zapisano, da bo treba postopek v zvezi z odvezo tajnosti kriminalista Slodeja ponoviti, kar pomeni, da bo Slodej vnovič zaslišan. Višje sodišče kriminalista Slodeja sicer ni odrešilo dolžnosti varovanja tajnih podatkov v obsegu, ki je večji od tistega, ki ga je dovolilo notranje ministrstvo, je pojasnila Podjedova.

Kot je razvidno iz odločbe predsednika višjega sodišča, ki jih je v vpogled dobila STA, bo višje sodišče razkritje nekaterih tajnih podatkov dovolilo le, če bo šlo za bistvene podatke v sojenju.

Zaslišali Žiberta in Bidovca

Zaslišali so Jureta Dežmana in Žigo Ogrizka, ki sta bila na Kontroli zračnega prometa zaposlena v času priprave javnega razpisa za izgradnjo letališkega stolpa, sodelovala pa sta tudi s komisijo, ki je izbirala najustreznejšega ponudnika.

Tožilstvo in obramba sta Dežmana spraševala, ali je vedel za sorodstveno razmerje med obtoženim Tomažem Žibertom, ki je bil leta 2007 član razpisne komisije na Kontroli zračnega prometa, in Janezom Bidovcem, ki je opravljal pogodbena dela za Kontrolo zračnega prometa. Na omenjeno vprašanje je Dežman je večkrat ponovil, da ni vedel za njuno sorodstveno razmerje.

Ogrizek pa je moral obrambi pojasniti, zakaj se je z Žibertom pogovarjal o popravi terminskih rokov za izgradnjo letališkega stolpa. Ogrizek je zatrdil, da se je za terminske roke zanimal samo zato, ker je želel preveriti, da bodo z izgradnjo stolpa lahko nemoteno potekali tudi ostali projekti, s katerimi se je ukvarjal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.