Slovenija
71481 ogledov

Življenje se je danes obrnilo na glavo: Vse to nas čaka

koronavirus
1/5
Saša Despot
Vlada nadaljuje s sprejemanjem številnih ukrepov za zajezitev širitve koronavirusa, med drugim so prepovedali kakršnokoli organizirano varstvo otrok in napovedali zaustavitev letalskega prometa. Število okuženih medtem raste, javno življenje pa je skorajda že ugasnilo.

Nova vlada Janeza Janše je na dopisni seji sprejela kar nekaj ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Skladno z napovedjo je sprejela odlok o začasni prepovedi in omejitvah javnega prevoza potnikov v Sloveniji zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije novega koronavirusa. Javni prevoz bo začasno prepovedan od polnoči. Taksiji bodo lahko vozili, vendar bodo morali vozniki pred vstopom novega potnika vozilo razkužiti.

Od polnoči na ponedeljek bo veljala prepoved neposredne prodaje blaga in storitev. Med drugim velja za nastanitvene, gostinske, velnes, športno-rekreacijske, kulturne, frizerske in kozmetične storitve. Odprte pa ostajajo prodajalne z živili, lekarne, bencinski servisi, banke, pošte in trafike. Bodo pa omejili število ljudi, ki so lahko naenkrat v prostoru.

Prekinjajo se tudi vse specializacije zdravnikov. Zdravnike sekundarije in specializante, torej zdravnike brez licence, bodo namreč vključili v izvajanje ukrepov za preprečevanje, obvladovanje in odstranjevanje posledic epidemije novega koronavirusa.

Ženska gleda skozi okno Slovenija Okužena Slovenka: Sama se bom javno izpostavila. Danes je 4. dan ...

Med drugim je sprejela odlok, s katerim prepoveduje kakršnokoli organizirano varstvo otrok, saj je širjenje virusa najintenzivneje prav preko najmlajših, neposredno ogroženo pa je tudi vse zaposleno osebje, so sporočili z ministrstva za izobraževanje. Premier Janša in ministrica Simona Kustec pozivata k medsebojni pomoči pri varstvu na domu.

Poskrbeli pa so za študente zadnjih letnikov medicine, ki državljanom od začetka tedna odgovarjajo na številna vprašanja v zvezi s koronavirusom. Delovanje tistih, ki niso iz Ljubljane, je bilo zaradi napovedanega zaprtja študentskih domov do pred kratkim ogroženo, a so našli rešitev. Do nadaljnjega bodo nastanjeni v Oražnovem domu za študente, ki deluje pod okriljem medicinske fakultete.

Joze P. Damijan Slovenija Novo: Toliko okuženih s koronavirusom lahko pričakujemo

Uradni govorec vladnega kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom Jelko Kacin je ob robu sestanka z direktorji bolnišnic napovedal, da se bo s torkom ustavil tudi letalski promet. Omejitev bodo uveljavili dan pozneje kot za siceršnji javni promet, da se lahko nekatera letala še vrnejo domov. Po besedah Kacina si prizadevajo oz. iščejo možnosti, da bi reševali posamezne državljane, če bi bilo treba, da jih gredo kam iskati.

To vnaprej najavljajo zato, da bi vsem tistim, ki razmišljajo o tem, da bi izkoristili že plačane vozovnice, dopovedali, naj tega ne počno, ker se ne bodo mogli vrniti v Slovenijo, je pojasnil. Ob tem je opozoril, da bodo vse države okoli Slovenije zaprle zračni prostor v nekaj dneh.

Ministrstvo za zunanje zadeve je sicer sporočilo, da slovenskim državljanom odsvetuje vsa potovanja.

koronavirus Dobra novica Slovenija Vremenska napoved bi nam lahko šla na roko

Že z današnjim dnem pa je vlada sprostila promet z zaščitnimi sredstvi, ki ga je prepovedal nekdanji minister za zdravje Aleš Šabeder. Vlada je prepoved preklicala, da se ne bi delalo škode na področju, ki je zdaj prioriteta in da bi lahko zadostili potrebam. "Promet mora biti odobren, če hočemo ta zaščitna sredstva dobavljati in da delo na tem področju nemoteno poteka," je pojasnil novi minister Tomaž Gantar. Ko in če bodo zaščitna sredstva na razpolago v na primer lekarnah, jih bodo po ministrovih besedah lahko kupili tudi državljani.

Zaloge zaščitne opreme so bile sicer tudi ena glavnih tem srečanja z vodstvi bolnišnic. Namen srečanja je bil natančno ugotoviti, kaj bolnišnicam manjka, in se dogovoriti glede postopkov pri obravnavi vseh bolnikov. Glede tega bodo v ponedeljek na podlagi mnenj predstavnikov bolnišnic tudi pripravili smernice za posamezen nivo, da bodo navodila jasna.

Pristojni so se medtem odločili, da vstopne točke, na katerih so sedaj jemali brise za testiranje, spreminjajo v ambulante za obravnavo bolnikov s covid-19, je pojasnila infektologinja Bojana Beović. Po njenih besedah je sicer pri treh bolnikih s koronavirusom stanje zelo resno in so resno ogroženi.

Koronavirus Slovenija Jelko Kacin dramatično: Pripravljamo se na veliko število ljudi v bolnišnicah

Postavili so tudi prvi del mobilne bolnišnice pred vojašnico Edvarda Peperka v Ljubljani. Po besedah ministra za obrambo Mateja Tonina so dela v polnem teku, bolnišnica pa bo nared do torka in bo lahko sprejela do 120 bolnikov.

Tonin je še poudaril, da želijo krepiti zaloge zaščitne opreme, da bi je v primeru velikega povečanja števila bolnikov s koronavirusom imeli dovolj. Danes so tudi založili regijske centre civilne zaščite, ki bodo opremo distribuirali občinam.

"Seveda pa je treba biti pri teh stvareh racionalen, ker so naše kapacitete omejene. Nobena občina si ne sme delati zalog na dolgi rok, ampak samo tisto, kar v nekem trenutku najbolj nujno potrebuje," je še poudaril minister.

Ukrepe za zaustavitev širjenja sprejemajo tudi druge ustanove, kot so Pošta Slovenije, pravosodne inštitucije in veterinarska zbornica.

Za nekaj pozitivnih trenutkov pa so poskrbeli slovenski glasbeniki, ki so ob 18. uri z balkonov in oken zaigrali na inštrumente. Pobudo je podprl tudi Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, ki poudarja, da glasba človeka navda s pozitivnimi čustvi in upanjem.

V Sloveniji so danes do 14. ure na okužbo z novim koronavirusom testirali 6156 oseb, okužba pa je bila potrjena pri 219 osebah. Največ okuženih je v starostni skupini od 30 do 49 let, in sicer 73.

 

Komentarjev 1