Slovenija
3033 ogledov

Bivšemu bančniku tri leta zapora in 16 tisoč evrov kazni

Matjaž Kovačič je že potrdil, da so pogajanja o prevzemu v zadnji fazi. (Foto: B Žurnal24 main
Mariborsko okrožno sodišče je nekdanjega predsednika uprave Nove KBM Matjaža Kovačiča spoznalo za krivega zlorabe položaja pri poslovanju banke s podjetjem Mateja Raščana ob njegovem nakupu Dela Revij, Raščana pa pomoči pri tem.

Sodišče je Matjažu Kovačiču prisodilo tri leta in devet mesecev zapora, Mateju Raščanu pa štiri mesece manj. Kovačiču je sodni senat pod vodstvom Karmen Krajnc prisodil tudi enotno denarno kazen v višini 16.000 evrov, ki jo mora plačati v treh mesecih po pravnomočnosti sodbe.

Nekdanjega prvega moža Nove KBM je sodišče spoznalo za krivega zlorabe položaja pri odobritvi neustrezno zavarovanega bančnega posojila Raščanovemu podjetju Monera leta 2008 v višini 7,5 milijona evrov za financiranje nakupa dela delnic družbe Dela Revije.

Nevestno naj bi Kovačič ravnal tudi pri sklenitvi kupoprodajne pogodbe za terminski nakup delnic srbske družbe Proinvestments v višini nekaj več kot pet milijonov evrov, s čimer naj bi Raščan finančno pokril še drugi del delnic Dela Revij.

Posredno financiranje naj bi dokazovala elektronska komunikacija

Dokazni postopek je po besedah sodnice Krajnc pokazal, da Monera za nakup delnic Dela Revije ni imela lastnih sredstev, bila je brez zaposlenih in premoženja. Posel je posredno financirala Nova KBM, kar naj bi med drugim dokazovala elektronska komunikacija med Kovačičem in nekdanjo članico uprave banke Manjo Skernišak.

Slednja je prav tako na zatožni klopi zaradi tega, a je bila iz zdravstvenih razlogov tik pred zaključkom sojenja izločena iz postopka in ji bodo sodili ločeno.

S Kovačičem sta obtožena, da sta Moneri z zlorabo položaja pridobila veliko premoženjsko korist, ne pa oškodovanja banke, zato okrožno sodišče ni presojalo o premoženjskem zahtevku Nove KBM, zdaj OTP, ampak jo je napotilo na pravdo.

Zagotovilo, da bo dobil kredit, naj bi imel še pred vlogo zanj

Medtem ko obtoženi trdijo, da je banka s temi posli celo zaslužila, je specializirano državno tožilstvo mnenja, da teh 12 milijonov evrov banka nikoli ni več imela v svojem premoženju. "Če bi obtožena bančna uslužbenca ravnala vsaj s trohico profesionalne bančne skrbnosti, se kaj takega ne bi nikoli zgodilo," je povedal tožilec Iztok Krumpak.

Tudi sodišče je menilo, da so vsi trije obtoženi vedeli, da Monera ni kreditno sposobna in da ni lastnica delnic Proinvestments, a so vseeno šli v ta tvegani posel v škodo banke. Po ocenah sodišča je iz dokaznega gradiva med drugim jasno, da je Raščan imel zagotovilo banke, da bo dobil kredit, še preden je kupil delnice oz. še preden je podal vlogo zanj.

Dokazni postopek, v okviru katerega so zaslišali več kot 50 prič ter preučili obsežno listinsko in drugo gradivo, je po navedbah sodnice prav tako potrdil, da Kovačič in Raščan nista imela zgolj poslovnega, ampak tesnejši odnos in da takšni bančni posli niso bili običajna praksa.

Obramba napovedala pritožbo

Tako Kovačič kot Raščan se današnjega izreka sodbe nista udeležila, ampak sta prišla na mariborsko sodišče le njuna zagovornika.

Sodba še ni pravnomočna. Zadeva bo verjetno romala še na višje sodišče, saj je obramba že napovedala pritožbo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • sandi76 20:48 20.september 2024.

    Prav zanima me, kakšne napake je tokrat napravilo sodišče, da bo zadeva padla v vodo, obtoženi pa bo dobil odškodnino !

  • alojz73 17:37 20.september 2024.

    Takoj v zapor,tudi če potem plačamo odškodnino.

  • atamama 15:12 20.september 2024.

    Samo toliko??? Pa tožilstvo ni napovedalo pritožbe?