Slovenija
194 ogledov

Znano, kateri bo tretji predmet za devetošolce

učilnica Profimedia Prazna učilnica.
Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je objavilo sklep, s katerim je določilo, iz katerega tretjega predmeta bo na posamezni osnovni šoli konec letošnjega šolskega leta potekalo nacionalno preverjanje znanja (NPZ) za devetošolce.

Izpiti bodo iz predmetov biologija, geografija, šport in tuji jezik, so sporočili na ministrstvu.

Devetošolci opravljajo NPZ iz matematike in slovenščine oziroma na narodno mešanih območjih iz italijanščine oziroma madžarščine. Opravljajo ga tudi iz tretjega predmeta, ki ga določi minister za izobraževanje. Iz obveznih predmetov 8. in 9. razreda izbere največ štiri predmete in določi, iz katerega bodo na posamezni šoli opravili NPZ.

Šole bodo v tem šolskem letu NPZ začele 24. marca, in sicer z izpitom iz slovenščine ali italijanščine ali madžarščine. Preverjanje znanja iz matematike bo 27. marca, 1. aprila pa iz tretjega predmeta.

Obvezno tudi za tretješolce

Novela zakona o osnovni šoli je z novim šolskim letom NPZ uvedla tudi za tretješolce. Doslej je bilo opravljanje NPZ obvezno le v 6. in 9. razredu. A četudi ni bilo obvezno za tretješolce, se je velik del šol že doslej odločal za opravljanje teh v 3. razredu.

Dosežki NPZ v 9. razredu se bodo lahko letos po novem upoštevali pri vpisu v srednjo šolo.

Vse osnovne šole, ki izvajajo izobraževalni program z nižjim izobrazbenim standardom, imajo določen tretji predmet naravoslovje, so v sporočilu še zapisali na ministrstvu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.