Slovenija
28486 ogledov

Znano, za kdaj lahko spet upamo na poletne temperature

Vročina Saša Despot
Vremenski vrtiljak traja že zelo dolgo. Bo vsaj zadnji majski vikend primeren za piknike v naravi? Ne. Še več ...

Izteka se še en zelo hladen in vremensko neugoden majski konec tedna, ki so ga spet zaznamovali oblaki, dež, veter in predvsem podpovprečne temperature. A ne povsod! V Biljah pri Novi Gorici je bilo ob 16. uri ob jasnem vremenu 22 stopinj Celzija, na Letališču Lesce na Gorenjskem pa vsega 8.  

Upanje, da bi vsaj zaključek maja prinesel več konstantnega sonca in letnemu času primerne temperature, pa je brez podlage. Po napovedih Agencije za okolje bo ponedeljek oblačen, dež bo prek dneva od zahoda spet zajel vso Slovenijo, najvišje dnevne temperature bodo v večjem delu države ostale pod 20 stopinjami. Arso je za zahodni del države izdal rumeno opozorilo zaradi napovedane velike količine padavin, kjer bi lahko padlo tudi po 100 litrov na kvadratni meter.

V torek bo še oblačno s krajevnimi padavinami, v sredo pa se obeta celo nekaj sonca. 

Čez en teden verjetno podobna zgodba

Obeti za drugo polovico tedna in naprej pa so spet neugodni. Pri vremenskem portalu Ciklon.si v srednjeročni napovedi na podlagi vremenskih kart in simulacij ugotavljajo, da se padavine zelo verjetno vračajo že v četrtek, za vremensko fronto pa bo k nam vdrl mrzel polarni zrak, zato bodo temperature v večjem delu Slovenije dosegale le okoli 20 stopinj. 

Kako bo prihodnji vikend, ostaja še nekoliko negotovo zaradi možnosti prodora novega višinskega jedra hladnega zraka preko Alp. "V nobenem primeru pa ne bo dolgoročne stabilnosti, kajti srednjeročni izračuni na večini meteroloških modelov kažejo anticiklon nad Skandinavijo in prodore s severovzhoda proti osrednjemu delu Evrope," ugotavljajo pri Ciklon.si.

"Tak tip vremena bi lahko imeli v prvem tednu meteorološkega poletja. Poletne vročine oz. vročinskih valov ne bo vsaj do sredine meseca junija!"

Komentarjev 1
  • TistoPravo 09:02 24.maj 2021.

    Letos bo toliko poletja, kot je blo pomladi. Za vzorec :(