Slovenija
23 ogledov

Znanstveniki identificirali mačji genom

mačka_istock_111 Žurnal24 main
Znanstveniki so določili genom domače mačke, kar jim bo pomagalo pri preučevanju človeških bolezni.

Znanstveniki so določili genom domače mačke. To je okrepilo upanje, da bo opredelitev dedne zasnove tega sesalca odprla pot novim raziskavam, ki bodo predstavljale napredek za preučevanje človeških bolezni.

Ameriški znanstveniki opravljajo raziskave, s katerimi primerjajo izsledke genetskih raziskav med mačkami in drugimi sesalci. Podobnost pri raziskavah mačjega genoma z genomi človeka, šimpanza, miši, podgane, psa in krave je dopustila identifikacijo 20.285 domnevnih genov v mačjem genomu.

Tovrstne raziskave domače mačke prinašajo dragocene priložnosti za preučevanje človeških bolezni in za nove medicinske preboje, so prepričani znanstveniki, ki so prav zato pred tremi leti začeli ta projekt. Domače mačke imajo več kot 250 dednih motenj, med katerimi jih je veliko podobnih genetskim boleznim človeka. Z novimi odkritji bi lahko določili genetske osnove običajnih dednih bolezni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.