Slovenija
19 ogledov

Znova vlada in sindikati

slovenija 11.01.2012 Gregor Virant, izredna seja DZ, na kateri bodo odlocali o i Saša Despot
Vlada in sindikati javnega sektorja danes nadaljujejo pogajanja.

Vlada pričakuje pogovore o spremembah zakona o sistemu plač v javnem sektorju, sindikati pa razpravo o načinu povračila potnih stroškov ter dodatku za pripravljenost na delo zunaj kraja bivanja. Za zdaj kaže, da so možnosti za zbližanje stališč o tako imenovani mini plačni noveli majhne.

Koalicijski šum še pred začetkom

Vlada želi z mini plačno novelo urediti vračilo preveč izplačanih plač in kvorum za veljavnost kolektivne pogodbe za javni sektor. Notranji minister Gregor Virant danes pričakuje zlasti jasno in čim enotnejše stališče sindikatov.

Na sindikalni strani zatrjujejo, da danes o tem ne bodo govorili. Kot zelo zahtevno vprašanje se je pokazala ureditev kvoruma, zato se želijo sindikati k tej točki vrniti prihodnji teden. Medtem naj bi se poskušali med seboj uskladiti, a po neuradnih informacijah za zdaj v to smer ni bilo nobenih resnejših aktivnosti.

Neustaven, a veljaven

Veliko bo odvisno tudi od tega, koliko bo vladna stran vztrajala pri svojem predlogu, po katerem bi kolektivno pogodbo za javni sektor podpisovale konfederacije, ki imajo po ugotavljanju članstva skupaj več kot 40 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju.

Takšen predlog je vlada sicer pripravila na podlagi odločbe ustavnega sodišča, ki je aprila 2012 ugotovilo, da so določbe zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki se nanašajo na sklepanje kolektivne pogodbe, v neskladju z ustavo. Zakonodajalcu je dalo dve leti časa za popravke, a zakonskih določb ni razveljavilo. Če pogajalci torej ne dosežejo dogovora, bo ta del zakona neustaven, a še vedno veljaven.

Brez premika

Tako naj bi bila danes v ospredju zlasti razprava o povračilu potnih stroškov in plačilu za pripravljenost na delo zunaj kraja bivanja.

O tem so pogajalci govorili že lani, a po nekaj srečanjih niso dosegli premika. Vlada pri potnih stroških predlaga uvedbo preprostega sistema kilometrine, dodatek za čas pripravljenosti na delo v drugem kraju pa bi ovrednotila s 50 odstotki urne postavke osnovne plače javnega uslužbenca. Sklepati gre, da zlasti pri potnih stroških usklajevanja ne bodo preprosta. Za nekatere javne uslužbence je namreč ugodnejše povračilo na podlagi cen javnega prevoza.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.