Slovenija
31 ogledov

Zunaj mest vse manj zdravnikov

barovic bobo Žurnal24 main
Občina Črnomelj bo zaradi upokojitev ostala brez specialističnega ginekološkega in pulmološkega zdravstvenega varstva, Marušiča opozarja Barovič.

Na kronično pomanjkanje zdravnikov na periferiji je poslanec SNS Bogdan Barovič s poslanskim vprašanjem danes opozoril ministra za zdravje Dorijana Marušiča. "Diplomanti medicinske fakultete se namreč po končanem študiju praviloma odločajo za nadaljevanje strokovne poti v univerzitetnih kliničnih centrih osrednjih mest ter večjih zdravstvenih ustanovah, kjer imajo zagotovljene boljše pogoje, tako za privatno življenje, kot tudi za razvoj osebne kariere," ugotavlja Barovič.

Ugotovitve je podkrepil s primerom problema v Zdravstvenem domu Črnomelj, kjer že več let z neuspešnimi razpisi zaman poskušajo zaposliti dodatnega zdravnika in tako zagotoviti ustrezno organizirano zdravstveno varstvo v Občinah Črnomelj in Semič.

Semič: Namesto dveh le 1,5 zdravnika
Barovič popisuje primer občine Semič, ki ima 3865 prebivalcev. Občani pa imajo v okviru dela Zdravstvene postaje Semič, kot enote Zdravstvenega doma Črnomelj, že več let namesto pripadajočih dveh zdravnikov dejansko na voljo 1,5 realizacije zdravniških efektivnih ur. Ki pa so, tako Barovič, zaradi obveznih strokovnih izobraževanj in pripadajočih letnih dopustov zdravnikov občasno nerealizirana. "Za trenutno stanje zagotovo ni odgovorno vodstvo Zdravstvenega doma Črnomelj, saj slednje ves čas v zakonskih okvirih mrzlično poskuša pridobiti medicinski strokovni kader, a žal neuspešno, torej gre iskati razloge za trenutni položaj v samem sistemu," pravi Barovič.

Na področju, ki ga pokriva Zdravstveni dom Črnomelj, se odpira tudi vprašanje prihodnjega dela specialistične ambulante za pljučne bolezni in alergije ter ginekološke ambulante, saj obe delujeta v okviru podeljenih koncesij. Obe zdravnici specialistki s podeljeno koncesijo bosta namreč v prihodnjih nekaj letih izpolnili pogoje za upokojitev.

Upokojenih nima kdo nadomestiti
Ob takih podatkih pa se Baroviču zastavlja vprašanje, kdo bo poskrbel za delo specialističnih ambulant po upokojitvi obeh zdravnic, ob dejstvu, da potrebuje zdravnik za uspešen zaključek specializacije pet in več let. Zato Marušiča sprašuje, kdaj in kako namerava rešiti kadrovski problem pomanjkanja zdravnikov ter zagotoviti ustrezno zdravstveno varstvo v obrobnih področjih, kot je Bela krajina? "Prav tako me zanima, kdo konkretno bo v primeru Občine Črnomelj poskrbel za izobraževanje zdravnikov, ki naj bi v prihodnje, po upokojitvi obeh imetnic koncesije, pokrili področje specialističnega ginekološkega in pulmološkega zdravstvenega varstva," še sprašuje Barovič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.