Slovenija
35 ogledov

Župan nad novinarko, odvetnik nad izvedenko

boris popovic Barbara Milavec
Boris Popovič. Pred obravnavo v zadevi Sermin'g napadel novinarko, da dvomi v njeno poštenje. Obramba na obravnavi "secirala" mnenje izvedenke.

Župan Boris Popovič je pred pričetkom obravnave v zadevi Sermin'g – kot že večkrat prej  - obračunaval z eno izmed novinark, ki tedaj tam sploh ni bila prisotna. Poleg tega, da jo je skušal osebno diskreditirati, ji je očital, da naj bi se okoristila na račun nekdanje državne družbe. To da  je slišal iz govoric. Na sami obravnavi pa je odvetnik soobtoženega Rajka Srednika, sodnega cenilca, oporekal verodostojnosti mnenju sodne izvedenke, ki je presodila, da je bila občinska parcela na Serminu prodana za približno 3,5 milijona evrov prepoceni. Srednik je slabih 80 tisoč kvadratnih metrov zemljišča ocenil po 86 evrov za kvadratni meter, izvedenka pa je menila, da bi morala biti cena vsaj 129 evrov za kvadratni meter. Poudarila je, da je šlo pri zemljišču, namenjenem za trgovski center v obrtno-poslovni coni, za nadpovprečno vrednost, pri čemer je navedla tudi podatek, da je bila v tistem obdobju izhodiščna cena za prodajo zemljišča, na katerem so zgradili trgovski center Spar ali Tuš (ki sta sicer bistveno bližje centru Kopra), 300 evrov za kvadratni meter. 

Oporekal mnenju izvedenke

Srednikov odvetnik Luka Zajc, ki v drugi zadevi zastopa tudi Popoviča, je sodni izvedenki očital, da njeno mnenje temelji na podatkih, s katerimi sredi leta 2007, ko naj bi se zgodilo kaznivo dejanje, še niso razpolagali. Gre namreč za poročila o prodajah za eno leto nazaj. Poleg tega naj bi bila njena metodologija neobičajna, med drugim naj bi si pri izračunu pomagala tudi s cenami zemljišč, ki veljajo v Izoli, Portorožu in Ankaranu, te pa so, kot je znano, višje kot v Kopru. Ozračje v dvorani je bilo močno naelektreno, o čemer priča tudi napoved odvetnika Zajca, da bo zahteval izločitev sodnice, a si je pozneje premislil. S pripombami glede vodenja postopka in pojasnil izvedenke pa se je oglašal tudi Popovič.

Obtoženi zlorab

Tožilstvo Popoviču in soobtoženi Sabini Mozetič, direktorici občinske uprave, očita, da naj bi bil postopek z javnim zbiranjem ponudb za prodajo občinskega zemljišča na Serminu pisan na kožo bodočemu kupcu – podjetju  Sermin'g. Ta je namreč imel že v lasti sosednjo manjšo parcelo, v razpisu pa je bil omejitveni pogoj, da se mora kupec izkazati s pravico gradnje na obeh parcelah.  Cenilec Srednik pa je obtožen, da naj bi s prenizko oceno vrednosti zemljišča na Serminu  pomagal pri pridobivanju večmilijonske premoženjske koristi podjetju Sermin'g, katerega lastnik je Vilijem Orel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.