Slovenija
2044 ogledov

"Dejstvo je, da gori! Floskule, da gre za nestrpnost, ne delujejo več!"

Romi Žurnal24 Fotografija je simbolična.
Župan Občine Novo mesto Gregor Macedoni je skupaj z županom Občine Črnomelj Andrejem Kavškom, podžupanom Občine Kočevje Gregorjem Koširjem in županom Občine Brežice Ivanom Molanom opozoril na romsko problematiko.

V nedeljo je prišlo do streljanja v romskem naselju Šmihel v Novem mestu. Pri tem je bil poškodovan otrok, ki pa ni v smrtni nevarnosti. "Obžalujemo, da je prišlo do strelskega obračuna znotraj romske skupnosti, med dvema družinama. Najbolj tragično je to, da je bila žrtev streljanja otrok, mladoletna deklica. Na srečo ni šlo za tragičen izid, ampak hujšo telesno poškodbo. Ponovno lahko vidimo, da so Romi sami sebi največja grožnja in da je tisti, ki je najbolj dogovoren, da se to dogaja, država s svojim neukrepanjem," je poudaril novomeški župan Gregor Macedoni. "Floskule, da gre za nestrpnost med večinskim prebivalstvom in Romi, ne delujejo več. Tudi floskule, da so v Prekmurju znali urediti zadeve, ne delujejo več."

Opozoril je na nenamensko porabo socialnih transferjev in veliko število varnostnih obravnav. "To bi moralo vse odgovorne na državni ravni spodbuditi, da spremenijo način obravnave tega vprašanja," je dejal Macedoni. "V tej luči izjave pravosodne ministrice, da ni potrebe za nadgradnjo zakonodaje, in policije, da je vse, kar lahko naredijo, povečanje nadzora, izpadejo zelo neresno in nepoznavalsko. Želimo, da si v Sloveniji nalijemo čistega vina. Terenski obiski problematičnih območij ne bodo odpravili problematike. Želimo si, da ne bi prišlo do tega, da bi še bolj tragični dogodki bili tisti, ki bi nekaj premaknili."

Macedoni meni, da je dokaz o zatiskanju oči pristojnih četrtkova seja državnega zbora. "Resnično moramo sporočiti vladni koaliciji, da je prišel čas za ukrepanje, nadgradnjo sistemskega okvira, v katerem se bodo začele reševati zadeve," je poudaril.  

Svarila pred tem, da bi stvari zavile v napačno smer

Podžupan Občine Kočevje Gregor Košir je dejal, da je teren hitro pokazal, kako stvari stojijo v realnosti in ne v Ljubljani. Napovedal je, da bodo občine svoje naloge opravile. Dodatno bodo pritiskali, da bodo romski otroci obiskovali šolo, ponudili romski populaciji zaposlitev, vendar je – tako Košir – najprej treba urediti osnovno varstveno situacijo.

Apeliral je tako na ministrstvo za notranje zadeve kot ministrstvo za pravosodje, da po hitrem postopku preučijo, kako začeti reševati stvari. "Nujno je nasloviti bagatelne kraje, ki se dogajajo. Nujno je opraviti razpravo o tem, ali je socialna pomoč res nedotakljiva tudi za kriminalce. Nujno se je vprašati, ali policisti res niso usposobljeni, da sami odločajo o nekaterih prekrških. Javni red in mir mora urejati policija, ne pa prijave občanov in izpostavljanje v kazenskih postopkih. Če tega ne bo, se bodo zadeve začele odvijati v negativno smer in bomo župani imeli veliko težavo, kako obvladovati naše občane v bodoče," je opozoril Košir.

Osnovna zahteva je red

"Dejstvo je, da gori," je dejal župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek. Minuli konec tedna je bil po njegovih besedah v Črnomlju zelo pester. "Najbrž niste dobili uradnih obvestil. Gorela je hiša v romskem naselju, en lokal je bil demoliran," je naštel nekaj primerov, ob katerih so morali posredovati policisti. Slednjim bi bilo treba dati večja pooblastila, da bi lahko v takšnih primerih ukrepali.

"Red mora biti. To je naša osnovna zahteva," je dejal Kavšek in pozval, naj se postavi nek časovni okvir za spremembe. "V zadnjih 20 letih smo stvari rahljali, odgovornosti pa nismo nobene dodali. Če pelje iz slabšega na slabše, je sistem dober? Ne. Na napačno pot smo zapeljali vse skupaj."

Predloge za spremembe na tem področju imajo tako župani kot policisti in ostale službe, ki se ukvarjajo s problematiko. Cilj predlogov je, da bi bil sistem učinkovit.  

Država ne ve, kam gre denar

Razmere se ne izboljšujejo niti v Posavju. Župan Občine Brežice Ivan Molan je poudaril, da v zakonu o romski skupnosti jasno piše, da je država tista, ki je zadolžena za sistem vzgoje in izobraževanja, področje trga dela, jezika itn. Občine so dolžne v primerih, ko država zagotovi sredstva, zagotoviti prostorske rešitve oziroma zemljišča, na katerem si lahko uredijo legalne objekte.

Molan je opozoril, da je težava nenamensko porabljanje socialnih transferov: "V tem trenutku država ne ve, kam gre denar od socialnih transferjev. Večinoma zdaj ne gre za to, da bodo otroci oblečeni, obuti, da hodijo v vrtce in šole."

Vlada in ministrstva ne funkcionirajo, ocenjuje Molan in dodaja, da gre za sprenevedanje in prestavljanje odgovornosti na druge. Kriminala je vsak dan več, ljudje se ne počutijo varne. "Bojim se, kdaj bo prišlo do smrtnih žrtev. Bojim se, da bo še huje," je dejal in pozval k reševanju problemov.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • bobubob 15:13 09.september 2024.

    Najprej morajo cigani sami ugotoviti, da so si za vse krivi sami. In najprej morajo počistiti pri sebi. Naučiti svoje otroke jezika in navad okolja v katerem živijo. In sami pričeti spoštovati pravila sobivanja. Dotlej pa državna represija, taka, kot ...prikaži več velja za vse nas, če stopimo čez okvire. Vse ostalo je samo tepež po senci videza enakopravnosti.

  • jebse 14:15 09.september 2024.

    Dajmo oborozit rome! :)

  • miho 13:56 09.september 2024.

    Kakšna je namenska poraba socialnih transferov? Ali imajo socialni transferi kakšno namenskost?