Slovenija
27 ogledov

Župani Titovih cest ne dajo

Žurnal24 main
Poziv k čistki. NSi bi umaknila vse spomine na Tita, Kardelja, Kidriča, Rozmana. Ustavno sodišče. V Ljubljani so sodniki odpravili ime Titova cesta. Janković bo to molče spoštoval.

Odločitev. "Čeprav spoštujem ustavno sodišče, taka enkratna odločitev ne more spremeniti zgodovinskih dejstev. Titova ulica v Radečah simbolizira partizanski boj in pika," je dejal Matjaž Han, poslanec SD in župan Radeč. Tudi večina drugih županov iz 11 občin, v katerih še imajo javne površine, poimenovane po Titu, njegovega imena ne namerava umakniti.

"Tega, da so v Ljubljani po Titu poimenovali cesto, nikakor ne bi naredil. Mislim pa, da je to del naše zgodovine in da bi bilo spreminjanje imen le razvnemanje strasti, ki nam ne bi koristilo v prihodnosti," je dejal župan Krškega in poslanec SLS Franc Bogovič.

Župani tako očitno ne bodo sledili NSi, ki jih je po odločbi ustavnega sodišča pozvala, naj odpravijo poimenovanja po Titu.

Sodniki so bili soglasni

Ustavni sodniki so z odločbo odpravili del odloka Mestne občine Ljubljana o poimenovanju Titove ceste. Soglasno so se odločili, da je bilo to protiustavno, ker je "kršilo načelo spoštovanja človekovega dostojanstva" in ker gre za "oblastno poveličevanje komunističnega totalitarnega režima". V obrazložitvi je predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič zapisal še, da je odlok mogoče razumeti tudi kot priznanje nekdanjemu režimu. Stara poimenovanja pa sodnikov niso zmotila, saj so del zgodovine.

Podirali bi spomenike

Nekdanji ljubljanski mestni svetnik NSi Franci Slak, ki je bil eden od štirih pobudnikov ustavne presoje, je dejal, da bi sicer morali odstraniti vsa poimenovanja po Titu, poimenovanja po njegovih somišljenikih, na primer Edvardu Kardelju, pa bi po njegovem mnenju lahko ostala: "Ne bomo šli tako daleč, da bi spreminjali vso zgodovino oziroma uničevali spomenike."

Z njim se ne strinjata predsednica NSi Ljudmila Novak, ki meni, da bi morali umakniti tudi kovanec za dva evra s podobo Franca Rozmana - Staneta, in predsednik podmladka Jernej Vrtovec. Ta želi tudi odstranitev imen Kardelja in Borisa Kidriča. Vrh stranke NSi se pri tem ne bi ustavil, ampak bi odstranil tudi vse spomenike "zločincev", kot jim pravijo.

Janković spoštuje sodnike

Ljubljanski župan Zoran Janković včeraj ni želel komentirati odločitve ustavnega sodišča, ampak je poslal le sporočilo za javnost, v katerem je zapisal, da bo odločbo spoštoval. Kot je dodal, je kljub temu ponosen, da je pokojni Peter Božič predlagal ime Titova cesta. Predlog je po Jankovićevih besedah podprlo 60 odstotkov Ljubljančanov.

Tudi ankete v Kopru kažejo, da prebivalci "odločno nasprotujejo" preimenovanju Titovega trga, zato župan Boris Popovič imena ne bo spreminjal. Enako meni mariborski župan Franc Kangler, ki želi "ohraniti zgodovinske dogodke in pomembne zgodovinske osebe".

"S sklepi ustavnega sodišča se ne polemizira v nobeni demokratični državi," pa je dejal zgodovinar Janko Prunk. Svoje mnenje je strnil v citatu zgodovinarja Jožeta Pirjevca, ki je po Prunkovih besedah pet let raziskoval življenje Josipa Broza - Tita: "Tito je bil pastir narodov in vsak pastir je tudi klavec."

Bajukova ali Slakova?

Predlogi za novo ime. Stranka NSi predlaga, naj se zdaj že nekdanja ljubljanska Titova cesta oziroma štajerska vpadnica imenuje po Andreju Bajuku, SDS pa, naj se po "velikem Slovencu Lojzetu Slaku".

Tito večinoma ostaja. V Mariboru, Kopru, Velenju, Radečah, na Senovem in Jesenicah Titovo ime na uličnih tablah zagotovo ostaja. V Tolminu bodo o tem še razmislili, kaj se bo z njimi zgodilo v Ilirski Bistrici, Logatcu in Postojni, pa še ni znano.

Jože Pirjevec je vložil tožbo zoper stanovskega kolega Jožeta Dežmana. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Bomo odstranili tudi spomenik Napoleonu?

Mini intervju: zgodovinar France Pirjevec

Prebrali ste odločbo ustavnega sodišča. Vaš komentar?

Argumentacija je vsega spoštovanja vredna, sprašujem pa se, ali smo pri presojanju zgodovinskih osebnosti lahko tako dosledni in ali smo sploh kje v življenju lahko. Če bi bili, bi morali zaradi Guantanama prekiniti diplomatske odnose z ZDA. Človekove pravice so bile kršene tudi v času demokratične Slovenije, recimo v zvezi z izbrisanimi. Brez dvoma jih je kršil tudi Napoleon – ali naj zato odstranimo njegov spomenik? Z današnjimi merili meriti zgodovinsko osebnost je strašno kompleksno, večplastno in po svoje nevarno.

Ali spreminja zgodovino?

Ne. Spreminja pa to, kako hočemo videti osebnost Tita v naši, slovenski zgodovini. Ali tako, kakor ga prikazuje ustavno sodišče, ali pa kot človeka, ki je vodil narodnoosvobodilno borbo, postavil temelje naši državi, zakoličil meje, nas osvobodil izpod Stalinovega primeža, vodil politiko aktivnega sodelovanja med državami.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 12:57 15.oktober 2011.

    Đabe vam banda ustavna , k ste na njegov račun zastonj doštudiral, zadaj je pa za vas kar na enkrat kriminalec. Zakaj vas je sram svojega predsednika vaše PARTIJE. Takih prekucnežev se mora vsaka normalna država SRAMOVATI, ne pa da ...prikaži večda imajo še končno besedo v državi, kjer se ne spoštuje volja večine !!! Saj je bilo tako tudi takrat , ko so taisti bili v AVANGARDI delavskega razreda ! Gabite se narodu, pa se tega v svojem strahu ne zavedate !!

  • privat 16:58 05.oktober 2011.

    politična nestabilnost...bajukova ali pahorjeva??