Slovenija
18 ogledov

Župani zahtevajo zakon

Včeraj so se v velenjskem muzeju premogovništva srečali župani in koordinatorji Žurnal24 main
EPK. Občine še pripravljene izpeljati programe, čeprav od države še niso dobile niti centa.

˝Če še do julija ne bomo dobili jasnega zagotovila s strani vlade, da podpira projekt Evropske prestolnice kulture (EPK), bomo župani šestih partnerskih mest, združeni v tem projektu, od njega primorani odstopiti,˝ je bil včeraj oster ptujski župan Štefan Čelan.

Občine v zamudi

Terjali bodo odgovore. 
V petek, 11. julija, bo potekala konstitutivna seja Sveta JZ Maribor EPK 2012 in programskega sveta za projekt EPK 2012. »V prvem tednu julija se bomo sestali člani sveta zavoda, programski svet in vsi župani in takrat bomo že vedeli, katere programe bomo podprli in od vlade terjali odgovor glede financiranja« pravi Rukavina. Sicer pa so občine, kot opozarja Muhič, že zdaj v časovni zamudi in je vprašanje, če jim bo uspelo izpeljati vse zadane projekte.

Skupaj z njim zdaj velenjski župan Srečko Meh, mariborski podžupan Andrej Verlič, murskosoboški župan Anton Štihec, novomeški Alojzij Muhič in slovenjgraški Matjaž Zanoškar od Vlade RS zahtevajo, da ta sprejme poseben zakon o financiranju projekta EPK 2012.

Ne razpis, zakon
Partnerska mesta so sicer morala do včeraj oddati programe, o katerih se bodo v kratkem še uskladila. Programi so zajeti v tako imenovani beli knjigi in predstavljajo ponudbo občin.

˝A seveda brez denarja ne bo šlo,˝ pravi Čelan. ˝Občine sicer že izvajamo določene projekte, a za zdaj vse z lastnim denarjem, saj na ministrstvu za kulturo niti telefonov ne dvigujejo. Menim pa, da financiranja projekta ne gre obesiti zgolj resornemu ministrstvu, zato je prav, da bi vlada sprejela poseben zakon in financiranje zagotovila na ta način, ne preko razpisov,˝ meni Štihec.

Kot je dejal Meh, je bistveno, da so občine oddale samo tiste programe, za katere menijo, da so jih sposobne tudi izvesti. ˝Ni bojazni, da česa ne bi zmogli, vprašanje je le, koliko bomo za izvedene projekte na koncu sploh dobili,˝ pravi Meh.

Vlada krči sredstva
˝Smatramo, da je za pridobitev denarja zakon najboljša podlaga. Že letos je vlada z rebalansom predvidela 400 tisoč evrov od skupaj 2,4 milijona evrov manj. Odnos države je mačehovski, čeprav naj bi ta za vse investicije namenila kar 71, za vse drugo pa še dodatnih 23 milijonov evrov, vendar za zdaj nismo dobili še niti centa,˝ pravi Štihec.

˝Konkretno, v Murski Soboti končujemo večnamensko gledališko dvorano vredno štiri milijone, pa do danes zanjo iz naslova EPK nismo dobili še nič,˝ še pove Štihec.

Razpis v kratkem
Ta petek bo tudi konstitutivna seja Sveta Javnega zavoda (JZ) Maribor EPK 2012 in programskega sveta za projekt EPK 2012.

˝Razpis za novega direktorja bo objavljen takoj po seji sveta in ko bomo dobili prave ljudi, bo tudi projekt hitreje zaživel. Namreč, funkciji programskega in poslovnega direktorja sta zelo pomembni,˝ meni Vladimir Rukavina, vršilec dolžnosti direktorja JZ, ki to funkcijo že dve leti opravlja volontersko, saj je JZ brez denarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.