Slovenija
51 ogledov

Zvezane roke redarjev

(Foto: Iztok Golob) Žurnal24 main
Kopica nepravilno polepljenih volilnih plakatov zunaj dosega občinskih redarjev.
Kolikšne so?
Kazni. V letu 2009 je Medobčinski inšpektorat kaznoval 44 primerov nedovoljenega plakatiranja. Nedovoljeno plakatiranje stane pravno osebo in samostojnega podjetnika 1.251 evrov. Kazen za odgovorno osebo pravne osebe znaša 250,38 evrov, za posameznika pa 125 evrov.

Kranjski medobčinski inšpektorat ni kaznoval še niti enega primera napačnega plakatiranja med letošnjimi lokalnimi volitvami. V dneh, ko iz njega kar dežujejo kazni za prekoračitve hitrosti, se zdi to Janezu Potočniku iz Zgornje Besnice dokaz birokratske neučinkovitosti na škodo občanov. Še toliko bolj, ker je inšpektorat v podobnem primeru napačnega plakatiranja kaznoval športno društvo, s katerim je Potočnik sodeloval.

Visoka kazen
“Leta 2007 sta ŠD Bela Peč Podblica in KD Janez Papler iz Besnice zaradi plakata, ki je vaščane vabil na neprofitno športno in kulturno prireditev, prejela kazen 1.800 evrov. ŠD Bela peč jo je moralo letos plačati kljub prošnjam za znižanje zneska,” je prizadet Potočnik.

Kaj pravi inšpektorat
Mestni inšpektorat glede plakatiranja v času letošnjih volitev vodi postopka zoper dve kršitvi, v Kranju in v Tržiču, pravi vodja Janez Rakar. Sicer priznava, da je bilo plakatov na običajno nedovoljenih mestih precej več, vendar naj bi imel inšpektorat po njegovih besedah zvezane roke.

Zaposleni v Medobčinskem inšpektoratu Kranj nimamo pristojnosti za komentiranje očitkov, ki se pojavljajo v javnosti. Naše delo temelji na podlagi veljavnih predpisov.
Janez Rakar, vodja Medobčinskega inšpektorata Kranj

Plakatiranje med volilno kampanjo namreč določa zakon, ki omogoča, da so volilni plakati lahko povsod, kjer to dovoljujejo lastniki, občinski odlok, po katerem so kaznovali ŠD Bela peč, pa v času volitev zaradi omenjenega zakona ne velja, preseneti Rakar.

Kaj pa oba primera
Postopka v primeru Kranja in Tržiča se ne nanašata na nedovoljeno mesto plakatiranja, temveč na prekoračen čas. “Plakati niso bili pospravljeni 15 dni po končanih volitvah,” pojasnjuje Rakar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.