Slovenija
847 ogledov

ZZZS pred sprejemom finančnega načrta pričakuje ministra

ZZZS Žurnal24 main
Pred skupščino ZZZS finančni načrt za 2023, pričakujejo tudi ministra za zdravje in finance

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo na današnji seji obravnavala predlog finančnega načrta za prihodnje leto. Ta med drugim predvideva 48,4-milijonski primanjkljaj, ki bo pokrit z lastnimi viri zavoda. Člani skupščine pričakujejo tudi ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in za finance Klemna Boštjančiča.

Finančni načrt 2023 morajo sprejeti do konca leta. Generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar je že na novembrski seji opozorila, da je načrtovanje težko zaradi pogojev, ki se spreminjajo na dnevni ravni.

Na ZZZS ob tem ocenjujejo, da bodo tudi v prihodnjem letu pogoji poslovanja negotovi in spremenljivi, predvsem zaradi negotovih gospodarskih razmer, neznanih vplivov splošnega dogovora za leto 2023 in zaključkov pogajanj o plačah v dejavnosti zdravstva, deloma pa tudi še zaradi vpliva covida-19.

Člani skupščine so na preteklih sejah zaradi izpostavljenih izzivov ob načrtovanju poslovanja že izrazili zaskrbljenost. Več kritičnih besed je letelo tudi na ministrstvo za zdravje, ki da ne sliši opozoril vodstva in skupščine ZZZS.

Danes bodo svoja stališča tudi predstavili ministru za za zdravje Bešiču Loredanu, ki je v torek napovedal, da se bosta s finančnim ministrom udeležila prvega dela seje skupščine, nato pa bosta na redni decembrski seji DZ odgovarjala na poslanska vprašanja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • h4ck3r 08:58 14.december 2022.

    In gospoda bodo prišla s trivialno rešitvijo te finančne negotovosti...novi davek. Pobrati še več tistim, ki imajo bruto dohodek med 2000€ in 5000€ mesečno. Teh je največ in tako bo izkupiček najvišji. Tisti pod bodo ogrožena skupina, dali jim bomo ...prikaži več par drobtinic in bodo srečni ker se jih tako obravnava, tistih nad to mejo je pa premalo, da bi se karkoli konkretnega poznalo.