Šport
1529 ogledov

Alžirka Imane Khelif je v boksu osvojila zlato

Imane Khelif Epa
Alžirska boksarka Imane Khelif je na olimpijskih igrah v Parizu v ženskem boksu v velterski kategoriji pred bučno množico gledalcev osvojila zlato kolajno. V finalu je s soglasno sodniško odločitvijo premagala Kitajko Liu Yang.

Imane Khelif je na olimpijskih igrah pritegnila veliko pozornost javnosti. Olimpijski komite ji je dovolil nastopiti v ženski konkurenci, čeprav ji je Mednarodna boksarska zveza (IBA) prepovedala nastop na svetovnem prvenstvu leta 2023, ker je dvomila o njeni spolni identiteti. Za številne sporna športnica je prevladovala na naslovnicah in je bila predmet številnih razprav na platformah družbenih medijev.

Veliko se je pisalo o neenakosti v odnosu med njo in tekmicami. Od leta 2022 ni izgubila dvoboja, skupno pa jih je v karieri izgubila devet. Njeno razmerje zmag in porazov na amaterski ravni je 37:9. Khelifova je v Pariz prispela z razmerjem zmag in porazov 9:5, doživela je sicer dva odmevna poraza. Prvi se je zgodil proti irski boksarki Kellie Harrington v četrtfinalu olimpijskih iger v Tokiu, drugi pa v finalu svetovnega prvenstva 2022 proti prav tako Irki Amy Broadhurst.

Imane Khelif | Avtor: Profimedia Profimedia

Alžirka, rojena kot deklica pred 25 leti v revni družini, je najprej sanjala, da bo postala nogometašica. V boks se je kljub nasprotovanju očeta, ki je trdil, da to ni šport, s katerim bi se morale ukvarjati dekleta, zaljubila pozneje.

Khelifova, ki je zmagala s soglasno sodniško odločitvijo, je prva Alžirka, ki je osvojila zlato po boksarju Hocineju Soltanu v Atlanti 1996. Ženski boks je na olimpijskih igrah na sporedu od Londona leta 2012.

"Upam, da to slišijo vsi, ki so bili proti meni. Sem močna ženska! " To so moje sanje. Osem let so bile to moje sanje. Sem olimpijska zmagovalka in dobitnica zlate kolajne. Zelo sem srečna," je dejala 25-letna Khelifova, ki se je po zmagi nad Kitajko zahvalila številnim navijačem, ki so jo prišli podpirat v Pariz.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 10:05 10.avgust 2024.

    Vse čestitke za zlato medaljo!

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 10:01 10.avgust 2024.

    Treba je uvesti jasne standarde glede ravni hormonov, tudi če so kromosomi O.K. Ni prav da sicer naravna deviacija spravi v neenakopraven položaj ostalih 99 % športnic..

  • 4krogci 09:55 10.avgust 2024.

    Sem mocna zenska…ej trener dej me popraski po jajcih k me neki srbijo 🤣🙈