Šport
21 ogledov

Čop pripravljen na sankcije

Čop ponavlja, da se s to tekmo ne odpoveduje slovenski ekipi. (Foto: Boštjan Tac Žurnal24 main
Veslaška zveza Slovenije Iztoku Čopu ne dovoli, da bi na eni tekmi nastopil z Olafom Tuftejem pod norveško zastavo. Je razočaran in pravi: "V zvezi je precej sprenevedanja."

Vse kolajne, ki sem jih osvojil, sem osvojil pod slovensko zastavo in tudi zveza zaradi njih bolje stoji.
Iztok Čop
Iztok, Veslaška zveza Slovenije je sporočila, da z Olafom Tuftejem ne bosta smela konec meseca nastopiti na Bledu pod norveško zastavo, češ da ste še vedno član slovenskega kluba. Vaš komentar.
Ne morem reči, da je odločitev povsem nepričakovana, a sem vseeno razočaran. V svojem sporočilu niti enkrat niso omenili možnosti, na katero sva z Olafom startala od vsega začetka – da bi nastopala za Slovenijo. Formalno bi lahko Olafa včlanili v slovenski klub in bi lahko brez težav nastopal na tej tekmi. Zdaj se je vse obrnilo, ne le da nočejo izpolniti te formalnosti, močno se trudijo, da bi najin nastop povsem preprečili. Ta nastop se meni ne zdi sporen, ker gre ze en sam nastop. Predvsem pa gre za demonstracijo prijateljstva v športu in zdravega rivalstva. Na zanikam nacionalnosti. Vse kolajne, ki sem jih osvojil, sem osvojil po slovensko zastavo in tudi zveza zaradi njih bolje stoji.

Od 20. marca Miloš Janša ve, da nisem v tekmovalnem pogonu. Res je le, da sem pripravljen iti z Janezom Zupanom na svetovni pokal, če bo naredil še korak naprej, a ta en nastop z Tuftejem vsega tega ne spremeni.
Iztok Čop
Glede na njihovo sporočilo, ko pišejo, kakšne načrte imajo z vami, se zdi, kot da se bojijo, da bo ta dvojec ostal tudi za svetovno prvenstvo naslednje leto in za olimpijske igre 2012.
Ne! Točno vejo, da ne bo tako. Niti ni res, da je ta stvar stara le tri dni. O tem se pogovarjamo že tri tedne. Je pa res, da sem edino pisno zadevo od sebe dal v petek, ko sem le želel potrdilo, da ne bodo nasprotovali, da bom na tej tekmi nastopil za Norveško. V zvezi je precej sprenevedanja. Trajalo bi kar nekaj časa, da bi vse razločil. Moti me, ko pišejo, kakšne načrte imajo z mano letos, saj je selektor od 20. marca vedel, da letos nisem v reprezentančnem pogonu. Dogovorila sva se, da si vzamem tekmovalni premor. In zato se mi je zdela ta kombinacija v tem trenutku prava, saj z njo ne podiram nobenega sistema znotraj slovenskih reprezentanc.

Ta nastop se meni ne zdi sporen, ker gre ze en sam nastop. Predvsem pa gre za demonstracijo prijateljstva v športu in zdravega rivalstva.
Iztok Čop
Ali še obstaja kakšna možnost, da s Tuftejem nastopita na Bledu?
Vse je na Mednarodni veslaški zvezi. Če si član kluba določene države in te prijavi njihova zveza, imaš možnost nastopa. Jaz sem član norveškega kluba. Norvežani so dvojec prijavili, saj ne vidijo težave. Njim je vseeno, ali nastopava za Slovenijo ali za Norveško. Če pa se mednarodna zveza ne bo želela soočiti z našo zvezo, nama nastop res lahko preprečijo. To je nov primer. Veliko je kompliciranja. Jaz vseeno upam, da bova lahko nastopala. Norveženi sploh ne razumejo, v čem je problem. Niso navajani takih nagajanj. Če mednarodna zveza reče ja, mislim, da bova lahko nastopila, a potem slovenska lahko sproži sankcije proti meni. Jaz sem na to pripravljen.

Je zaradi vsega tega kaj zamere do Veslaške zveze Slovenije?
Gotovo je malo težje delati z ljudmi, s katerimi se ne razumeš najbolje. A jaz sem že navajen, saj smo že bili v kakšnih navzkrižjih, ki sicer niso bila tako javna. Po dolgih letih sem zasičen z rutino. Že deset let delam po svoje, a dokler nastopam za zvezo, sem pripravljen to tolerirati, saj imamo od tega vsi koristi. Zato sem nekoliko razočaran. Jasno sem dal vedeti, da želim le sam sebe malo osvežiti, če bi želel naslednje leto na domačem svetovnem prvenstvu in nato še za olimpijske igre potegniti kariero. Po 20 letih je človek zasičen in zato zdaj potrebujem počitek. Ta kombinacija z Olafom pa je nekaj, kar sva si že dolgo želela. Vsi ti problemi sicer zdaj psihično kar precej izčrpavajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.