Šport > Euro 2024
5052 ogledov

Najboljši obračun prvega dela Eura 2024? "Navdušila me je tekma ..."

Stuttgart stadion MHPArena Profimedia
Po koncu prvega dela Eura 2024 – odigrane so bile vse tekme prvega kroga – smo poklicali športne novinarje in analitike ter jih povprašali o tem, katera tekma jih je najbolj navdušila, katera pa najmanj.

"Mene je navdušila tekma med Italijo in Albanijo, posebej prvi polčas, ker so igrali – mogoče celo nihče ni pričakoval, da so sposobni te igre. Saj vemo, Italijane se povezuje z bunkerjem, ampak meni so bili všečni. Ne bom zdaj rekel, da so favoriti, ampak znajo biti mogoče presenečenje," nam je dejal komentator nogometnih tekem na slovenski televiziji Kanal A Tomaž Lukač. "V tem prvem polčasu sem užival. Bil je takšen, da sem si ga zapomnil," je še dodal. 

Precej pa ga je razočarala tekma med Anglijo in Srbijo. "Tako eni, kot drugi so me razočarali. Mislil sem, da bodo Srbi na tekmi z Anglijo bolj korajžni, za Angleže pa sem – glede na imena, ki so v reprezentanci, – mislil, da so sposobni česa več," je priznal Lukač. Obenem je seveda opozoril, da po uvodnih tekmah prvenstva še ne gre soditi moči posameznih reprezentanc, saj te lahko formo stopnjujejo med prvenstvom samim.

"Na prvo tekmo kot na finale"

Je pa bil tudi pred tekmo Slovencev bolj optimističen, priznava. "Mislil sem, da bodo naši šli na prvo tekmo kot na finale. Pričakoval sem, da bodo slovenski nogometaši več tvegali. Bil sem zelo optimističen, jaz osebno sem upal na več in stavil na verjetnostni račun (pred tem smo petkrat izgubili in enkrat remizirali, op. p.), mogoče sem pričakoval preveč," je prvo slovensko tekmo na Euru 2024 pokomentiral Lukač.

Danska Slovenija | Avtor: Profimedia Profimedia

Spomnimo: tekma med Dansko in Slovenijo se je končala z remijem, Slovenci pa so prvo uro, kar se tiče igre, pokazali bore malo in bili v precej podrejenem položaju, nato pa se prebudili v zadnji tretjini tekme, z zadetkom Erika Janže pa prišli do izenačenja na 1:1 in osvojili prvo točko na letošnjem evropskem prvenstvu.

"Začeli smo slabo, pa zelo dobro končali"

Nobena tekma prvega kroga oziroma reprezentanca pa ni kaj posebej navdušila nekdanjega slovenskega selektorja Bojana Prašnikarja, ki je izpostavil, da ga je presenetila le zmaga Slovaške nad Belgijo, tretjo reprezentanco sveta. Prav tako ga ni nobena tekma do sedaj razočarala, niti pogosto kritiziran obračun med Srbijo in Anglijo.

bojan prašnikar | Avtor: Epa Epa

"V četrtek se bo šele videlo, kako močna je Srbija. Sam sem mnenja, da ni slaba ekipa in zato tudi Angležem ni bilo lahko, niso imeli veliko priložnosti. Že Jugoslavija je vedno zelo dobro igrala z Angleži in očitno je tako tudi s Srbi, ki so igrali zelo solidno, a jim je na koncu nekaj malega zmanjkalo."

Kako pa bi nekdanji slovenski selektor ocenil predstavo Slovenije v prvem krogu? "Začeli smo slabo, pa zelo dobro končali. Igra v drugem polčasu je bila zelo solidna in iztržili smo ugoden rezultat, ki nam odpira številne možnosti. Zdaj pa je treba to na naslednjih tekmah potrditi."

Erik Janža | Avtor: Epa Epa

In kaj pričakuje od četrtkovega obračuna s Srbijo? "Sam ne bi rekel, da vidim nekega izrazitega favorita. Proti nam so sicer zaradi tega, ker so iz višjih bobnov, vse reprezentance nekako v vlogi favorita. A če želiš napredovati, moraš tudi favorite premagati. V eni tekmi je vse možno," je zaključil legendarni slovenski selektor, ki je v kar treh različnih mandatih vodil našo reprezentanco.

Pri navijačih bi bila zgodba lahko še lepša

"Bilo je nekaj presenečenj, nekaj favoritov pa ni prišlo do zmag na način, ki se je zanje pričakoval. Za tri točke so se morali namučiti, pa še te so bile nokoliko 'moralno' sporne, na primer Francija, ki je slavila z avtogolom. Še posebej je razočarala Belgija. Ostali veliki favoriti so kar nekako v senci Nemčije, ki pa je pokazala trdnost, kohezijo, kemijo. Domačini verjamejo v svojo izbrano vrsto. Prva tekma je sicer vselej slab pokazatelj, težje ovire še pridejo, Škotska nekako ne sodi v kategorijo," pa nam je mnenje po koncu prvih tekem v vseh skupinah iz Nemčije podal novinar Sportala Rok Plestenjak.

In kako je bila videti tekma Slovenija - Danska z novinarskega dela tribun? "Pričakoval sem celo, da bo ta porodni krč nekoliko daljši. Uvodne minute smo odigrali z nekoliko prevelikim spoštovanjem, takšen dogodek namreč pusti nekaj posledic pri nogometaših, še zlasti neizkušenih. Kasneje se je motor ogrel. Vsi sicer nekoliko kritizirajo Andraža Šporarja, osebno se mi zdi, da je naredil veliko dobrega za ekipo, odpiral prostor za ostale. Se je pa videlo, da Danci bolj 'respektirajo' Benjamina Šeška."

Andraž Šporar | Avtor: Epa Epa

"Slovenija ima še nekaj rezerve, napad lahko eksplodira, še posebej proti Srbiji, ki je za nas tradicionalno motivacijsko zelo zaželen tekmec. Iz tega bi se znala razviti lepa zgodbica, če Šeško najde strelski instinkt, potrebujemo tudi malce sreče. Igramo pa tipično po slovenskem receptu, v drugem polčasu smo ohranili 'tekalne' sposobnosti in ritem, pri Dancih pa se je videlo, da so pričakovali drugačno Slovenijo in pri tem so se ušteli. V drugem delu so bili malce zmedeni."

V Stuttgartu so se izkazali tudi navijači: "Moram priznati, da mi ni bilo všeč, da so bili slovenski navijači odeti v toliko barv. Nismo imeli enotnih dresov, poznale so se težave zveze z distribucijo, prodajo. Tukaj smo padli na testu, saj bi lahko naredili še lepšo zgodbo. A ko so začeli navijati, te vse skupaj kar ponese."

Katera tekma je doslej na EP izstopala? "Dvoboj Turčije in Gruzija je bila 'vau', a pravzaprav ni ravno veliko časa za oglede ostalih dvobojev, bolj za vrhunce tekem," je med potjo iz Wuppertala, kjer je baza slovenske reprezentance, v München, kjer Slovenijo čaka dvoboj s Srbijo, še povedal Plestenjak.

slovenski navijači | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • ico8 15:17 19.junij 2024.

    Prve kockaste TV ze letijo cez okna. 1:0 za bakljave!