Šport > Euro 2024
2182 ogledov

BUUUUM! Strel Slovenca, ki odmeva širom sveta

Erik Janža Epa
Slovenski nogometni reprezentant Erika Janža je pristal na vrhu atraktivnega seznama.

Slovenski reprezentančni branilec Erik Janža je strelec gola z največjo hitrostjo žoge na evropskem prvenstvu v Nemčiji, je prek svojih uradnih kanalov sporočila Evropska nogometna zveza (Uefa).

31-letnik se je vpisal med strelce na tekmi med Slovenijo in Dansko (1:1), pri čemer je njegova žoga dosegla hitrost 128,76 kilometra na uro oziroma slabih 35 metrov na sekundo. Pri tem so mu namerili še 6,38 vtrljaja na sekundo.

Erik Janža | Avtor: Epa Epa

Drugi v tej kategoriji za Janžo je bil Razvan Marin (125,15) na tekmi njegove Romunije in Ukrajine, tretji pa Arda Güler (118,35) v nemškim reprezentanci proti Gruziji.

Najhitrejši strel na tem prvenstvu je sicer na obračunu s Turčijo sprožil češki branilec David Jurásek s 136 km/h na uro (cca 38 m/s), toda njegova žoga ni dosegla želenega cilja.

Podatke o hitrosti in vrtljajih je omogočila v žoge vgrajena napredna Adidasova tehnologija Connected Ball.

Erik Janža zaradi rumenih kartonov ne bo mogel igrati proti Portugalski v osmini finala v ponedeljek.

Tudi sicer so Slovenci podpisani pod nekatere druge statistične presežke na EP v Nemčiji. Benjamin Šeško je tako dosegel najvišjo hitrost teka, ko je na dvoboju z Anglijo dosegel 35,9 km/h.

Če bi bil strel 21-letnega napadalca ob vratnico proti Danski le nekaj trenutkov pred doseženim golom Janže za centimetre bolj natančen, bi bržkone bil tudi na prvem mestu v kategoriji najhitrejšega leta žoge ob doseženem zadetku.

V obrambi pa se je v statistko pri Sloveniji najbolj izkazala Jaka Bijol. Igralec Udineseja je doslej zabeležil največ izbitih žog (27) na prvenstvu, v startih na žogo pa je z desetimi na četrtem mestu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • papak 14:55 29.junij 2024.

    Kek be like: still not good enough... I'm still gonna play bunker.

  • Ender3 14:13 29.junij 2024.

    Očitno smo razen v zmagah v vseh drugih elementih najboljši.