Šport
5 ogledov

Finale odpovedan zaradi "lezbijk"

Patrizia Panico Italija ženska reprezentanca ženski nogomet EPA
V soboto finalno srečanje med nogometašicami Brescie in Tavagnacca ne bo odigrano zaradi protesta obeh klubov.

Ženska različica tekmovanja Coppa Italia je tik pred zaključkom dobila dodaten zaplet. V soboto bi moral biti odigran finale med Brescio in Tavagnaccom, vendar je po sestanku vodstev obeh klubov v torek v Milanu postalo jasno, da tekme (vsaj zaenkrat) ne bo.

Gre za protest zaradi izjave Feliceja Bellolija, predsednika združenja amaterskih italijanskih lig. Zapisnik sestanka Italijanske nogometne zveze, ki se je zgodil petega marca, namreč razkriva, da se je Belloli posluževal sila neprimernih izrazov, ko je bilo govora o deljenju sredstev.

Dejal naj bi, da "tej skupini lezbijk", pri tem je govora o ženskem italijanskem nogometu v celoti, ne bi smeli namenjati več denarja oziroma da ne bi smele dobiti večjega deleža, kot jim ga zveza že sedaj namenja, ko deli sredstva med podzveze in klube. Belloli je pred dnevi omenjene izjave ostro zanikal in dodal, da bi bilo zapisnik zlahka prirediti.

Italijanski sindikat nogometašev (AIC) je v torek potrdil, da finala ženskega pokala ne bo, če Belloli ne bo odstopil s svojega položaja.

Vezistka Italije in Verone, Patrizia Panico, je izjave Bellolija opisala kot "seksistične, šovinistične in ignorantske."

Oglasile so se številne organizacije za enakopravnost spolov, še najbolj glasna pa je bila predsednica italijanskega združenja ženskih športov Luisa Rizzitelli: "Najprej smo mislili, da gre za neokusno šalo, nato pa smo izvedeli, da gre dejansko za mnenje človeka, ki si takšnih izjav ne bi smel privoščiti," je dejala Rizzitellijeva. V njenem združenju je približno 11.000 nogometašic. "Udeleženke finala so se strinjale, da tekmo odpovemo. Edina možnost, da se vendarle odigra, je, če Belloli nepreklicno odstopi," je dodala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.