Šport
21 ogledov

Gebrselassie želi postati predsednik Etiopije

Haile Gebrselassie bi nekega dne postal premier Etiopije. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Legendarni Haile Gebrselassie ima pri 39 letih tako v karieri kot življenju še obilico ciljev.

Legendarni etiopski atlet Haile Gebrselassie je poln zanimivih idej – na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru leta 2016, ko bo star 43 let, želi teči na maratonu, olimpijske igre želi pripeljati v Afriko, preizkusil pa bi se rad tudi kot predsednik Etiopije. Iz njegovega nasmeška bi lahko sklepali, da se šali, a Gebre pravi, da je popolnoma resen.

Zdi se, kot da želi Gebrselassie živeti večno. "Zame to ni dovolj. Ne ukvarjam se samo z atletiko, ampak tudi z drugimi športi," je v Londonu povedal etiopski zvezdnik, ki velja za enega najboljših dolgoprogašev v zgodovini. "Dejaven sem tudi na drugih področjih, v gospodarstvu. V prihodnosti se želim podati v politiko," je pojasnil.

A za to bo imel Gebrselassie še dovolj časa. Najprej bi se rad preizkusil na olimpijskem maratonu v Braziliji. Tej disciplini se je posvetil, potem ko se je leta 2004 poslovil od atletskih tekmovanj. "Zakaj ne? Zakaj ne bi tekel? Veste, če si tekač, si moraš postaviti cilje. Če nimaš cilja, zakaj potem tečeš?" se sprašuje legendarni tekač.

Na olimpijskih igrah v Pekingu leta 2008 ni želel sodelovati, ker bi lahko imel zaradi visoke koncentracije prašnih delcev v zraku dodatne težave z astmo. Na tokratnem turnirju je sodeloval na petkovem slavnostnem odprtju, kjer je v družbi še nekaterih znanih osebnosti nosil olimpijsko zastavo. To je bila zanj čudovita izkušnja, pravi.

Poleg športa se Gebre v Etiopiji ukvarja tudi s podjetništvom. Med njegove projekte sodijo hoteli, gimnastična šola, kino in prodaja avtomobilov. "Nimam preveč obveznosti. Ko bom nehal teči, se bom ukvarjal s politiko. Ukvarjam se samo z dvema stvarema hkrati, s podjetništvom in tekom. Ko bom opustil tek, se bom ukvarjal s podjetništvom in politiko," je dejal.

Gebrselassie si ne postavlja časovnih ali drugačnih omejitev. Na vprašanje, ali bi lahko kandidiral za etiopskega predsednika, je s simpatičnim nasmeškom odvrnil: "Zakaj ne?" Prepričan je tudi, da je Afrika pripravljena gostiti olimpijske igre.

Gebrselassie je na olimpijskih igrah v Atlanti leta 1996 in v Sydneyju leta 2000 v teku na 10 tisoč metrov osvojil zlato kolajno, osvojil pa je tudi štiri naslove svetovnega prvaka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.