Šport
1110 ogledov

Hladen tuš za transspolno plavalko

Lia Thomas Profimedia
Mednarodno športno razsodišče v Lozani je zavrnilo pritožbo ameriške transspolne plavalke Lie Thomas.

Ameriška transspolna plavalka Lia Thomas v prihodnje ne bo smela nastopati na velikih mednarodnih športnih prireditvah. Mednarodno športno arbitražno razsodišče (Cas) je zavrnilo pritožbo plavalke zoper Mednarodno plavalno zvezo (WA), ki v svojih pravilnikih prepoveduje njen nastop.

Cas se je v svoji odločitvi izognil opredelitvi pravice nastopa transspolnih športnikov na tekmovanjih, Thomasovo je zavrnil na podlagi dejstva, da ni članica ameriške plavalne zveze, s čimer sploh nima podlage za izpodbijanje pravilnikov in kriterijev WA.

Pravila WA, ki z velikih tekmovanj izključujejo transspolne športnike, veljajo od junija 2022. Razlog je prav plavanje Thomas, ki je marca istega leta kot prva transspolna plavalka zmagala na vseameriškem študentskem prvenstvu NCAA ter povzročila buren odziv plavalk, trenerjev in staršev. Gre za športnika, ki je do leta 2019 še nastopal v moški konkurenci, po menjavi spola in hormonski terapiji pa je začel nastopati med dekleti.

WA je tovrstne prehode iz moške v žensko konkurenco prepovedala. Izjema so športniki, pri katerih je bila sprememba spola izvedena pred 12. letom starosti oziroma pred puberteto. Za Thomas je odločitev pomenila, da ne more nastopati na mednarodnih tekmovanjih. Odločitev je zato označila za protipravno in diskriminatorno ter se v pritožbi sklicevala tudi na pravila Mednarodnega olimpijskega komiteja in Evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Odločitev Casa je označila za "veliko razočaranje".

Na WA pa so odločitev Casa videli kot potrditev pravilnosti svoje odločitve in dodali, "da gre za velik korak naprej v prizadevanjih za zaščito ženskega športa". Kot pravijo na WA, "si na tekmovanjih želijo 'fair' in spoštljivo okolje, ki vsem spolom ponuja enake možnosti".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.